2024. március 29., péntek
BIRKÓZÓ-VILÁGBAJNOKSÁG, BUDAPEST

Barka ma a bronzért

Szadulajev betusolta Snydert (Fotó: MTI)

Szadulajev betusolta Snydert (Fotó: MTI)

Kiváló napot zártak tegnap a magyar lányok a Budapesten zajló birkózó-világbajnokságon, hiszen a délelőtti program után Barka Emese (57 kg) kora este elődöntőt birkózhatott, Sastin Mariann (62 kg) pedig a vigaszágon folytathatta. Emese tökéletes formáról tett tanúbizonyságot, mert fergeteges birkózással valósággal „bedarálta” ellenfeleit (francia, lengyel, dél-koreai), s az elődöntőben a bolgár Biljana Dudova várt rá, aki kétszeres Európa-bajnoknak mondhatja magát. Az első menetben a bolgár szerzett előnyt, de a második már Emeséé volt, mert Dudova gyorsan fáradt, ám két igencsak vitatható intéssel végül mégiscsak ő nyert 6:2-re. A mai bronzmeccsen vagy román, vagy kanadai ellenfele lesz.

A keddi elődöntőben lesérült Németh Zsanettnek (76 kg) mégis elszakadt a térdszalagja, így nem tudott kiállni a bronzmeccsen a japán Hiroe Szuzuki ellen.

A magyar fővárosban zajló birkózó-vb keddi versenynapja egyébként tartogatott magyar reményt az éremre, ugyanis a 97 kg-os honosított ukrán, Olejnik Pavlo a kubai Abraham de Jesus Conyedo Ruanóval a bronzért küzdött. A nagy csata végén aztán azzal nyert a kubai, hogy ő szerezte az utolsó pontot, egyébként 2:2 lett a végeredmény. Ebben a súlycsoportban volt a szabadfogás talán legjobban várt döntős összecsapása, amelyben a riói olimpia két bajnoka, Abdulrashid Szadulajev és az amerikai Kyle Snyder csapott össze. A dolog pikantériája az, hogy a tavalyi, Párizsban megrendezett világbajnokságon is ez a párharc számított a torna legnagyobb rangadójának (azóta kettejük csatája már külön nevet is kapott – Snyderlajev), s abból végül az amerikai jött ki jobban. A még mindig csak 22 éves dagesztáni fickó azonban méltó bosszút vett most, mert egy perc elteltével betusolta ellenfelét. Szadulajev így immár olimpiai és háromszoros felnőtt világbajnok, s nemzetközi mezőnyben 2013 óta csak a tavalyi párizsi döntőt veszítette el. Mindez egyébként azt is jelentette, hogy a fogásnem csapatbajnoki titulusát mégis Oroszország nyerte meg az amerikaiak előtt.

Világbajnokok, szabadfogás, 70 kg: Magomedrszul Gazimagomedov (orosz). 97 kg: Abdulrasid Szadulajev (orosz), … 5. Pavlo Olejnik (magyarországi).

Nők, 55 kg: Maju Mukaida (japán). 59 kg: Riszako Kavai (japán).