2024. április 26., péntek
NEMZETI TANÁCSI VÁLASZTÁSOK 2018

Köszönet az óvoda felújításáért

A Magyar Nemzeti Tanács fölszereléssel támogatta a Vera Gucunja Iskoláskor Előtti Intézményt. Az épületfelújításért, öt játszótér fölszereléséért, az adományba kapott bútorokért és játékszerekért ma mondott köszönetet Aleksandra Perović, az intézmény igazgatónője Hajnal Jenőnek, az MNT elnökének. A felújított Sulaver óvodában rendezett alkalmi ünnepségen az önkormányzat képviseletében részt vett Jankovich Szilárd városi tanácsnok, Pribilla Attila segédpolgármester és Nemanja Sarač művelődéssel és oktatással megbízott tanácsnok. A Magyar Összefogás MNT választási listáját Turkál Marianna és Szlákó József képviselte. Az óvodások rövid műsorral köszöntötték a vendégeket, majd Hajnal Jenő a következőket nyilatkozta a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program kapcsán:

Jankovich Szilárd, Turkál Marianna, Szlákó József, Aleksandra Perović, Hajnal Jenő, Pribilla Attila, Nemanja Sarač (Fotó: Fekete J. József)

Jankovich Szilárd, Turkál Marianna, Szlákó József, Aleksandra Perović, Hajnal Jenő, Pribilla Attila, Nemanja Sarač (Fotó: Fekete J. József)

– A hat szórványóvodai központ között a zombori Sulaver óvoda az MNT egyik kiemelt intézménye, a most megvalósított támogatás az épület teljes felújítására, bútorok vásárlására vonatkozott, új játékszerek érkeztek, magyar sarkokat sikerült kialakítanunk, és az óvoda udvarán egy nagyon szép játszótér fölépítésére is sor került. Úgy vélem, hogy az a szülő, aki gyermekét már az óvodától kezdve magyar nyelven kívánja taníttatni, ha belép ebbe az épületbe, megerősítést nyer, hogy jó helyre íratta a gyereket, annál is inkább, mert az intézmény napközis ellátással is szolgál. A megfelelő körülmények kialakítása érdekében a Magyar Nemzeti Tanács külön támogatást nyújt a gyerekekkel foglalkozó, gyakornokként alkalmazott óvónő számára.

A Kárpát-medencei óvodafejlesztési program célja óvodaközpontok létrehozása, Vajdaságban ilyen a zombori, nagykikindai, nagybecskereki, ürményházi, maradéki és a székelykevei. Magyarország kormánya a program keretében hárommillió dinár fölötti összeget fektetett be a zombori létesítménybe. Még egy mikrobusz vásárlására is sor kerül majd, ami újabb 12 millió forint, és persze a jármű működtetése is pénzbe kerül.

– A busz egy magyar művelődési egyesület használatába kerül, amely a közösség javára fordítja szolgáltatásait. Tehát senki se határozza meg előre, hogy a falvakból hozza-e a városba az óvodásokat, vagy fordítva, a közösség dönti majd el, hogy hol, éppen mire van szükség. Tehát nem az MNT kívánja meghatározni, hogy milyen útvonalon közlekedjenek az általa megrendelt, különleges felszereltségű és eltérő férőhelyes járművek, a nagybecskerekiben például több lesz a férőhely, mint a zomboriban. Nyugat-Bácskában még Kúla kap majd egy ilyen gépkocsit, amit a helyiek saját igényeikhez mérten használhatnak – részletezte zombori látogatása során Hajnal Jenő, az MNT elnöke.