2024. április 26., péntek

Novembertől benzinkút nélkül?

Bácskossuthfalva és a környező települések harcolnak a töltőállomásért

Nagy felháborodást váltott ki a lakosság körében az a hír, hogy november 1-jétől bezár a bácskossuthfalvi benzinkút. A történteket megerősítette a töltőállomás egyik dolgozója is, aki szintén értetlenül áll az eset előtt, illetve nem tudott információval szolgálni a továbbiakról.

A még üzemelő bácskossuthfalvi benzinkút (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A még üzemelő bácskossuthfalvi benzinkút (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A Bácskossuthfalvát és a környező falvakat üzemanyaggal ellátó kút esetéről Seffer Attilát, a helyi közösség tanácselnökét is megkérdeztük.

– Magánemberként értesültem múlt héten a benzinkút bezárásáról, mondanom sem kell, hogy rögtön felháborodtam a hír hallatán, és azonnal igyekeztem választ kapni az esettel kapcsolatban. Egyébként hivatalos úton még nem értesítették a falu vezetőségét erről. Rendkívül érzékenyen érinti valamennyi helyi és környékbeli lakost. Gondoljunk csak az őszi munkálatok kellős közepén a földművesekre, akiknek hatalmas terhet jelentene, ha mondjuk a legalább 12 km-re levő bajmoki, vagy a még messzebb levő topolyai kútról kellene tankolniuk – nyilatkozta Seffer Attila, aki elárulta azt is, hogy nem nézik ölbe tett kézzel az egész folyamatot, próbálnak megoldást találni a problémára.

– Kislinder Gábor községi elnök Bácskossuthfalva, Pacsér, Sokolac (Cserepes), Krivaja és Felsőroglatica helyi közössége kezdeményezésére levelet intézett az egyébként magánkézben levő NIS illetékeséhez, magyarázatot kérve az esettel kapcsolatban. A levélben kérjük a céget, hogy vizsgálja felül a döntést, hiszen a benzinkút beszüntetése nagy nehézségek elé állítaná a falu, és a környék lakosságát. Erre az elektronikusan, és írásban is elküldött írásra még nem kaptunk választ. Emellett a szabadkai Gazdasági Kamara közbenjárását is indítványoztuk az ügyünk érdekében a bácskossuthfalvi és a pacséri vállalkozók kezdeményezésére – nyilatkozta a bácskossuthfalvi helyi közösség tanácselnöke, aki érthetetlennek nevezte a NIS azon döntését, hogy bezárja a bácskossuthfalvi benzinkútját, hiszen nem elhanyagolható a forgalma. Továbbá, mint mondja, annak a tudatában sem logikus a lépés, hogy hamarosan 024 órában üzemel majd a Bajmok–Bácsalmás határátkelőhely, aminek következtében várhatóan nagyobb lesz az autós forgalom a falun keresztül, és megnövekszik majd az üzemanyag iránti igény. Lapunk elektronikus levélben kért információt a NIS illetékesétől az esettel kapcsolatban, amire tegnap lapzártáig nem érkezett válasz.