2024. április 24., szerda
ÓBECSE

Francia Guyana-i látogatásra készülnek a helyi diákok

Áprilisban népviseletbe öltözött Francia Guyana-i diákokat fogadtak az óbecsei községházán (Fotó: Fehér Rózsa)

Áprilisban népviseletbe öltözött Francia Guyana-i diákokat fogadtak az óbecsei községházán (Fotó: Fehér Rózsa)

Óbecsére látogatott a szerbiai Francia Nagykövetség és Francia Intézet küldöttsége, és a helyi iskolák és az óbecsei Ifjúsági Iroda képviselőivel arról beszélgettek, hogy miként viszonozhatnák az óbecsei fiatalok Francia Guyana-i kortársaik tavaszi látogatását. A megbeszélésen emellett arról is szó esett, milyen oktatási, kulturális, sport és egyéb programokban lehetne együttműködni, és hogyan kellene Szerbiában népszerűsíteni a francia nyelvet és kultúrát. Mivel az önkormányzat a diákok utazását nem tudja finanszírozni, a franciaországi látogatók abban is tanácsot adtak vendéglátóiknak, hogy milyen nemzetközi pályázatokon érdemes támogatásért folyamodni.

Az óbecsei Ifjúsági Iroda és a város három középiskolájának a diákjai az idén áprilisban fogadtak 18 Mana városából érkezett fiatalt és négy tanárt, akik hat napot töltöttek Óbecsén, és Újvidékre is ellátogattak. Francia Guyana egy a Dél-Amerika északi részén található, Brazíliával és Suriname-mal szomszédos francia megye. Az ország multikulturális összetételének megfelelően a manai iskolába is sokféle származású diák jár, ők óbecsei látogatásuk alkalmával a községházán népviseletbe öltözve egy-egy rövid táncrészletet is bemutattak a kultúrájukból. Dragan Tošić polgármester akkor bejelentette: az önkormányzat azon lesz, hogy a két város között testvérvárosi kapcsolat létesüljön.

A diákcsere a sokáig Franciaországban élő óbecsei Petričević házaspárnak köszönhetően jöhetett létre, akik  mintegy három évtizede tartanak rendszeresen karate-edzőtáborokat Manában. Jövőre remélhetőleg húsz diák utazhat majd el erre a távoli kontinensre, hogy viszonozza a manaiak idei látogatását.