2024. március 19., kedd

Munkácsi Márton nyomdokain

Adán kiállítás nyílt a magyar fotográfia napja alkalmából

Az adai Szarvas Gábor Könyvtár második alkalommal hirdette meg nagy sikerrel a magyar fotográfia napja alkalmából életre hívott fotópályázatát, amelyre harmincnyolc Ada községi kötődésű amatőr fotós száznyolcvankét fényképet küldött be.

A díjkiosztón Danijela Senić átveszi az első díjat (Csincsik Zsolt felvétele)

A díjkiosztón Danijela Senić átveszi az első díjat (Csincsik Zsolt felvétele)

A Stúdión kívül címmel meghirdetett fotópályázat első díját Danijela Senić érdemelte ki a Nyári öröm című fényképével. A magyar sajtófotográfia egyik meghatározó egyéniségének, Munkácsi Mártonnak a munkásságát fókuszba állító fotópályázat végeredményét hétfő este hirdették ki a könyvtár képtárában, ahol a pályamunkákból kiállítást is nyílt.

A kiállításmegnyitón és a díjkiosztón Barna Kolozsi Valéria könyvtárigazgató és Viszmeg Adriána könyvtárvezető köszöntötte az egybegyűlteket és adta át a díjakat. Ezt megelőzően az igazgató beszélt a fotóművészetről, a könyvtárvezető pedig szólt a fotópályázatról.

– Az idén a magyar sajtófotográfia egyik meghatározó egyéniségét, Munkácsi Mártont állítottuk a fókuszba. A célunk az volt, hogy a kiválasztott fotós munkássága inspiráljon bennünket, és úgy értelmezzük át az adott művész alkotásait, hogy közben valami új, mai szülessen belőle. Nagyon sokan jól értelmezték a pályázati felhívást, és megtalálták vagy megteremtették azokat a kötődési pontokat, ahol saját művészetük találkozik az adott fotóséval – hangsúlyozta Viszmeg Adriána, aki megjegyezte, hogy sok szép fotót kaptak, ami igazolja a rendezvény létjogosultságát.

– Míg tavaly a Moholy-féle kísérletezésen, a konstruktivista felvételeken volt a hangsúly, idén igyekeztünk emberközpontú témákkal foglalkozó egyéniséget választani. Munkácsi Márton a 40-es évek legjobban fizetett divatfotósa volt, aki új stílusjegyként megteremtette a fotográfiában a Munkácsi-féle lendületet, ugyanakkor a divatfotózást is forradalmasította azzal, hogy modelljeit kivitte a szabadba, és ott mozgásban fényképezte őket. Ars poeticája az volt, hogy „gondolkodj, miközben exponálsz”, valamint tőle származik az a mondás is, hogy „szív kell a gyengébb felvételek megsemmisítéséhez”. A fotóit a dinamika, a lendület, a megdöntött horizontú ábrázolás jellemezte. Előszeretettel készített felvételeket gyerekekről. Sokat foglalkozott az egyén és a tömeg vizuális megjelenítésével. Kedvenc motívumai voltak a női testek napernyővel, a fehér állatok és a szabadság határtalan érzetét keltő tenger – közölte a könyvtárvezető.

A fényképeket háromtagú zsűri bírálta el: Ágoston Gabriella adai származású, Sopronban élő doktorandusz, Gollob József-díjas formatervező-művész, valamint Bakos Anita képzőművész, a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium tanára, illetve Poborai Örs egyetemista. A zsűri döntése értelmében első díjban részesült Danijela Senić Nyári öröm című fényképe, Bakos Réka Élet című fotója érdemelte ki a második díjat, Nagytorma Arnold Divatfotó című felvétele részesült a harmadik díjban. A zsűri öt fotós munkáját, illetve munkáit jutalmazta különdíjjal: Subotić Barbara (Mint a felhő), Csincsik Lajos (Emberek a hídon), Poborai Szilvia (Erdőlakó), Soltis Bence (Szemek, Fel), Baranyi Erika (Hűsítő). Az első helyezett 3000 dinár, a második helyezett 2000, a harmadik díjas 1000, a különdíjasok pedig szintén 1000 dinár értékű ajándékutalványban részesültek, amelyet az adai Foto Cool stúdióban tudnak felhasználni.

A pályázatra beérkezett alkotásokból készült kiállítás november 10-éig tekinthető meg a Szarvas Gábor Könyvtár képtárában hétköznapokon 8 és 16 óra között, illetve szerdánként 8 és 18 óra között, valamint szombatonként 8 és 12 óra között.