2024. április 18., csütörtök

Megtelt a tóbai iskola!

Felújítási munkálatok miatt a kihelyezett tagozat épületében tanulnak a magyarcsernyei diákok

A magyarcsernyei iskola 120 diákja, valamint a helybeli óvodások a következő három hónapban az iskola tóbai kihelyezett tagozatának épületében tanulnak majd. Iskolájukban ugyanis nagyszabású felújítási munkálatok kezdődtek. A diákokat mindennap autóbusz viszi Tóbára. A tanítás a megszokott menetben folyik.

Új szigetelést kap az iskolaépület (Kecskés István felvétele)

Új szigetelést kap az iskolaépület (Kecskés István felvétele)

A felújítási munkálatok miatt – október 8-a óta – utazó diákok lettek a magyarcsernyei Petőfi Sándor Általános Iskola diákjai. Az iskola tóbai kihelyezett tagozatának épületében, ha szerényebb körülmények között is, de minden feltétel adott a tanítás megszokott menetére. A délelőtti váltásba a felsős diákok, a délutániba pedig az alsós diákok és az óvodai csoport utazik a szomszéd faluba.

Jelena Gavrić földrajztanárnő elmondása szerint a diákok és a tanárok lassan megszokták az új helyzetet és örülnek annak, hogy felújítják a csernyei Petőfi Sándor Általános Iskolát. Az újdonsült utazó diákok pedig élvezik az utazást. A diákok szavai szerint számukra ez olyan, mintha mindennap kirándulásra mennének. Az egyedüli gondjuk az, hogy most egy kicsit korábban kell felkelniük.
Tóbán a kihelyezett tagozat két magyar és egy szerb összevont osztályába 25 tanuló járt. Most ez a szám megtöbbszöröződött. A helybeliek pedig örülnek, hogy sikerült otthont biztosítani az anyaiskola diákjai számára.

– Falunk 1976-ban szép új iskolát kapott, de a gyerekek létszáma sajnos évről évre csökkent. Mostanra iskolánk nagyon benépesedett és olyan öröm végigmenni a falu utcáján, amikor a harminc gyerek helyett mintegy százharminc gyerek van – mesélte a helybeli Fazekas Ildikó.

A magyarcsernyei iskolát 1984-ben adták át rendeltetésének. Azóta az épületen nem végeztek ilyen nagyméretű felújítást.

– Kicserélik a teljes tetőszerkezetet, elvégzik a falak külső szigetelését, belső és külső festést, külső és belső nyílászáróknak a cseréjét, padlózat cseréjét, iskolaudvar betonozását, az iskola körül pedig kicserélik a járdát. Felújítják a villany-, víz- és a szennyvízvezetéket is – hallottuk Biacsi József iskolaigazgatótól.

A munkálatokat a Szerb Köztársaság kormányának a közbefektetési irodája finanszírozza, EU-s forrásokból. A befektetésnek az értéke mintegy 120 millió dinár.