2024. április 19., péntek

Szabadon engedtek egy Szíriában három éve elrabolt japán újságírót

Épségben szabadon engedtek Szíriában egy japán újságírót, akit három éve rabolt el az al-Kaida terrorszervezet szíriai csoportja - erősítette meg szerdán a japán külügyminiszter.

Jaszuda Dzsumpei kedden nyerte vissza szabadságát. Elrablása óta több iszlamista csoportnál is raboskodott, legutóbb a többségében kínai ujgur dzsihadistákból álló Turkesztáni Iszlám Párt nevű csoport szíriai parancsnoka tartotta fogva. Jelenleg egy dél-törökországi bevándorlási központban van, ahol már találkozott a japán nagykövetség munkatársaival.
A 44 éves szabadúszó újságíró a jelek szerint jól van. Orvosi vizsgálatát követően a lehető leghamarabb visszatérhet Japánba - mondta újságíróknak Kono Taro japán külügyminiszter, aki megköszönte Katar és Törökország együttműködését az újságíró kiszabadításában.
A japán kormány szóvivője korábban úgy nyilatkozott, hogy Tokió nem fizetett váltságdíjat Jaszuda szabadulásáért.
Az újságíró nem 2015-ben lett először emberrablás áldozata: előtte már 2014-ben is fogságba esett Bagdadban. Az akkori eset után Japánban többen bírálták is őt amiatt, hogy a tokiói kormány egyezkedésre kényszerült a szabadulása érdekében.