2024. április 19., péntek

Hihetetlen kreativitás és vízió

Újvidék művelődési terek, kreatív ipari létesítmények kialakításával készül az Európa Kulturális Fővárosa cím átvételére

A Petar Drapšin fémfeldolgozó újvidéki gyára 1922-ben kezdte meg működését, a múlt század hatvanas éveinek végéig folyt a termelés. Később az Újvidéken csak Kínai negyedként ismert gyárudvart elhanyagolták, elhagyatottá vált.

Alkalmi műsorral fogadták a Svilara művelődési központot megtekintő politikusokat (Fotó: Dávid Csilla)

Alkalmi műsorral fogadták a Svilara művelődési központot megtekintő politikusokat (Fotó: Dávid Csilla)

Az ezredforduló után merült fel a kérdés, mihez is kezdeni a három hektárnyi területtel, a fémgyár szebb napokat is megélt épületeivel. A telek és az ott található épületmaradványok a városi önkormányzat tulajdonát képezik, minden feltétel adva volt tehát, hogy a város döntsön a terület rendeltetéséről.

Szinte spontán kezdeményezéssel helyi fiatal alkotók, művelődésben érdekelt személyek kezdték átrendezni, használni az objektumokat, adta tehát magát az ötlet: egy a számukra, tevékenységük folytatására alkalmas teret kell itt kialakítani.

Mint ismeretes, Újvidék 2021-ben Európa egyik kulturális fővárosa lesz, s az erre készülő projektumok közül éppen a legnagyobb a „Kineska” (kínai) kreatív negyed kialakításának elképzelése. A kezdeményezés célja, hogy a művelődési élet és a modern kreatív ipar központjává váljon ez a Duna-parti hely. A kínai negyedben ifjúsági központot hoznak létre, felújítják a megrogyott épületeket, ahol már ma is rendszeresen zajlanak bizonyos műhelymunkák.

A kreatív negyedet kereste fel, az elképzeléssel ismerkedett meg részletesebben tegnapi újvidéki látogatásának első pontján Ana Brnabić szerb kormányfő, aki Igor Mirović tartományi kormányfő és Miloš Vučević polgármester társaságában járt a Városi Történelmi Levéltárban is, ott mutatták be ugyanis a látogatóknak a kreatív negyed ötlettervét.

Brnabić ezt követően egy korszerű művelődési központ, az Almási kerületi Svilara átadásán is részt vett. Itt egy korábbi, selyemfestéssel foglalkozó gyár épületmaradványait újították fel a céloknak megfelelően. A kerület feléledését várják az újvidékiek a beruházástól. A kulturális főváros szellemében 20 óra 21 perckor nyitották meg. A Frame orchestra lépett fel elsőként, de két tárlatot is megnyitottak.

Az Újvidék 2021 – Európa Kulturális Fővárosa városi projektum keretében egy hónappal ezelőtt már megnyitották az Egység új központját, azóta öt és fél ezren keresték fel: sokak szerint ez is bizonyítja, mekkora szüksége van a városnak a hasonló helyszínekre, a művelődési életnek, a fiatalok kibontakozásának a tereire.

A kínai negyedi és az almási kreatív művelődési központok új lehetőséget jelentenek az alkotóknak, művészetkedvelőknek (Fotó: Dávid Csilla)

A kínai negyedi és az almási kreatív művelődési központok új lehetőséget jelentenek az alkotóknak, művészetkedvelőknek (Fotó: Dávid Csilla)

NYERHETÜNK AZ IPARI FORRADALOMBAN

Az új kulturális és kreatív ipari létesítmények létrejöttéhez a köztársasági kormány és a kormányfő irodájának kreatív ipari tanácsa is hozzájárult a Szerbia alkot (Serbia creates) program keretében. A Kínai negyed felújítására idén 250 millió dinárt fordít a köztársasági kormány, ugyanennyit költ el a városi önkormányzat is.

A Svilara 62 millió dinárba került, az állam fedezte a költségek 65 százalékát, a város 35-öt.

– Hihetetlen kreativitás és vízió eredményei ezek – mondta a sajtónak nyilatkozva a kormányfő. Azokat az embereket, akik a projektum megálmodásában és megvalósításában részt vettek, felelősségteljesség és magas fokú szervezőkészség jellemzi – vélekedett Brnabić, aki szerint Újvidéknek óriási szerepe van és lesz az új ötletek, tehetségek „kitermelésében”. Ma már másképpen mutatjuk be Szerbiát a világnak, olyan jellemzőket tudunk felsorakoztatni, melyek alapján győzelemre vihetjük a negyedik ipari forradalomnak nevezett folyamatot – értékelte a miniszterelnök.

HA MI MEG TUDJUK CSINÁLNI...

Már akkor érezni lehetett a kreativitás újszerű és kirobbanó energiáját, amikor a város még csak a pályázásnál tartott a kulturális fővárosi címért – fogalmazott Mirović. Újvidék európai és világviszonylatban is egyre egyedibb, felismerhetőbb – tette hozzá, majd beszámolt arról is, hogy az Újvidéki Rádió és az M Stúdió épületében egy eddig be nem jelentett projektumnak köszönhetően hamarosan létrehozzák a XX. század múzeumát.

Vučević arra helyezte a hangsúlyt, milyen fontos, hogy a város legősibb része egy ilyen létesítménnyel gazdagodott, s bizonyítja, tovább tudunk majd adni értékeket az utódainknak mi is, mint ahogy a korábbi generációk tették. Nemanja Milenković, az Újvidék 2021 Alapítvány igazgatója bejelentette: 2021-ig összesen hat új kultúrközpont nyílik meg, megújul az Óváros, jobb épületet kap a balettiskola is. Ha mi meg tudjuk csinálni, akkor Szerbia bármelyik települése képes hasonló eredmények elérésére – hangsúlyozta.