2024. április 25., csütörtök

Egész évben friss zöldség

Új konyhakertészeti lehetőségek szerb–magyar együttműködésben

Korszerű fóliasátras termesztést mutattak be tegnap az újvidéki Növénynemesítési és Konyhakertészeti Intézet Római-sáncokon lévő mintaparcelláján, amely az Agrinno projektum, vagyis az Interreg–IPA Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében valósult meg. A projektum részeként szemináriumsorozat kezdődött, amely a korszerű fóliasátrakban folyó termesztést hirdeti.

Vuk Radojević tartományi mezőgazdasági, víz- és erdőgazdálkodási titkár a mintaparcellán tett látogatásakor elmondta, hogy ez az első olyan európai uniós alapokból finanszírozott projektum, amelyben a mezőgazdasági titkárság partnerként lép fel. Hozzátette, hogy a projektum célja a fiatalok innovatív megközelítésének és vállalkozói szellemének megerősítése az agrárgazdaság terén.

– A mintegy 325 ezer euró értékű projektummal a melegágyas termelés legkorszerűbb technológiája valósulhat meg, és ezáltal szeretnénk megfékezni a falvakból történő elvándorlás mértékét. A korszerű termelési módnak köszönhetően nagyobb bevétel érhető el. Emellett a titkárság a Növénynemesítési és Konyhakertészeti Intézettel karöltve célként tűzte ki a fiatalok képzését is – mondta Radojević.

Kiemelte, hogy további három fóliasátor beszerzését tervezik, s ezeket Vajdaság-szerte helyeznék el, a környező mezőgazdasági iskolák használatára.

Janko Červenski, a projektum vezetője elmondta, hogy a műhelymunkák során a fóliasátras termelésben előforduló leggyakoribb hibákra szeretnének rámutatni.

A hőmérsékleti értékek és a vízellátás is kontrollálható a telefonos applikáció vagy a manuális beállítások segítségével (Fotó: Ótos András)

A hőmérsékleti értékek és a vízellátás is kontrollálható a telefonos applikáció vagy a manuális beállítások segítségével (Fotó: Ótos András)

– Leginkább az a gyakorlat, hogy gazdáink monokultúrában gondolkodnak, és többnyire egyfajta konyhakerti vetemény termesztésével foglalkoznak egész évben. Célunk, hogy rámutassunk arra, hogy 12 hónap alatt fűtés nélkül is többféle zöldségféle termeszthető a megfelelő rendszer kidolgozásával. Az elővetemény után a fő konyhakertészeti kultúra termesztése, majd pedig utóvetemény követi a zöldségféléket. A fűtés nélküli fóliasátor ennek köszönhetően 12 hónapon keresztül folyamatosan használható. Másik fontos tényező a vegyszermentes termesztés, vagyis hogy szervezett, átgondolt módon történjen a konyhakertészeti kultúrák nevelése. A modern fóliasátrakban a termesztést mobilapplikáció segítségével ellenőrzik. Minden mozzanat, így a hőmérsékleti értékek és a vízellátás is kontrollálható a telefonos applikáció vagy a manuális beállítások segítségével. E módszer révén fűtés nélkül, kizárólag a helyi éghajlati viszonyokra támaszkodva működne a termelés – számolt be az új fóliasátor működési elvéről Janko Červenski.

A projektum finanszírozásában a Csongrád megyei önkormányzat is részt vesz.

– A Csongrád megyei önkormányzat immár hosszú évekre visszamenőleg igyekszik együttműködni e vidékekkel és településekkel. A Csongrád Megye Fejlesztéséért Nonprofit Kft.-nek pedig ez az első határon átnyúló projektje, ezért is különösen fontos számunkra, hogy részt vehetünk benne, és segíthetjük a határ menti településeknek a fejlődését. Szeretnénk elősegíteni a két környezet szorosabb együttműködését annak érdekében, hogy gyümölcsöző jövőképünk alakulhasson ki. Szeretnénk átadni a Magyarországon immár hagyományossá vált technológiákat, valamint az elméleti és a gyakorlati tudást az itt élőknek, a gazdasági fejlődés érdekében – mondta Pálfi Tímea, a Csongrád Megye Fejlesztéséért Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Varga István temerini agrármérnök, a helyi Kertbarátkör tagja évek óta behatóan foglalkozik a konyhakertészeti problémákkal.

– Nagyon sok olyan kert van faluhelyen és a különféle településeken, amely nincs megfelelően kihasználva, ezért az a cél, hogy minél több kerti vetemény megteremjen a háztáji kertekben, a család ellátása céljából. A biotermesztés szintén nagyon fontos, ha a család részére termelünk, akkor az vegyszermentes és egészséges termelés kell hogy legyen. A mai esemény erre az irányzatra nagyon szépen rámutat.

Kis Zoltán tizenöt éve foglalkozik konyhakertészettel.

– Kiskertem van Temerinben, amelyben ilyesmit nem tudok csinálni, mert mindez nagy befektetéssel járna. Az a célom, hogy amit tudok, azt megtermelek magam, mert az a legbiztosabb, amikor tudom, hogy mit eszek, és mit használok. Mellőzöm a vegyszereket, amennyire csak lehet – mondta Kis Zoltán.