2024. április 20., szombat

A digitalizáció megtizedeli a bankfiókokat

Az utolsó szó még az emberé, de a betétgyűjtést a mesterséges intelligencia intézi

A falusi bankfiókot évekkel ezelőtt bezárták, ám utána átkerült a közeli kisvárosba. Onnan az idén október végén továbbköltözik egy nagyobb, ám valamivel távolabbi településre. Nyilván több ügyfelet tud így kiszolgálni.

Kérdés, meddig. Merthogy egy idő múlva alighanem ott is befejezi pályafutását. Arra persze lehet, hogy még éveket kell várni, de a lakat biztosan felkerül az ajtóra.

Nem egyedi, s nem is lokális, hanem világjelenségről van szó. Egyre több bankfiókot zárnak ugyanis be, egyre több országban. Fejlettben, fejlődőben egyaránt. Az alkalmazottak egy része jó esetben átkerülhet a megmaradókba, rosszabb esetben új munka után nézhet.

A nyáron a patinás Lloyds például 450 személyt bocsátott el. A döntésre legfeljebb a szakma figyelt fel. Mások aligha, hiszen a 75 ezer embert foglalkoztató brit bankcsoportnál a leépítés mértéke még az egy százalékot sem érte el.

A felmondások indoklására azért nem ártott volna mégis odafigyelni. Az elbocsátólevélben ugyanis a munkaadó a digitális kihívásokra, a megváltozott ügyfélszokásokra és hasonlókra is hivatkozott. Azóta az is kiderült, hogy a létszámcsökkentéssel keletkezett megtakarítást digitalizációs újításokra, beruházásokra kívánja fordítani a bank.

Nincs egyedül. Döntését több fontos pénzintézmény követte már, illetve tanulmányozza. A digitalizáció miatt a három legnagyobb japán bank több mint harmincezer alkalmazottjától készül megválni a következő évtized végéig, az ausztrál jegybank pedig kilencezer ember leépítését jelezte ugyanezen okból. A digitalizáció persze másutt is ritkítja a bankfiókok hálózatát, s alaposan átrendezi a pénzügyi ágazat munkaerőpiacát is.

Munkahelyek sokasága szűnhet meg emiatt. Az állásban maradóknak ugyanakkor az új kihívásoknak megfelelő képzettséget kell szerezniük.

A folyamat nem lesz szédítő sebességű, s (jelenleg) hirtelen lezajló gyökeres átalakulás sem fenyeget, ám azt senki sem kétli, hogy a szektorban jelentős változások várhatók. A bankfiókok egy része ennek következtében biztosan eltűnik. Egy része persze megmarad.

Munkahelyek további megszűnésére szintén fel kell készülni. Pesszimista becslés szerint öt év alatt a banki állásoknak akár a harmada is eltűnhet.

Az alkalmazottak többsége azonban új feladatokat kap majd, amelyek elvégzéséhez új – főként IT-hez kötődő szakértői – képességekre-tudásra kell szert tenniük. A pénzügyi-biztosítási szektor a jövőben ugyanis elsősorban az információfeldolgozásra, továbbá gépek, pénzügyi robotok kezelésére, irányítására, programozására, s a mesterséges intelligencia (AI) minél hatékonyabb kihasználására épül. Ez aligha meglepő, hiszen a betétgyűjtés és hitelkihelyezés is az AI segítségével történik majd.

A digitális átállásra törekedve a pénzügyi világ tehát egyre magasabb IT-felkészültségű szakemberekre tart igényt. Ez a helyzet a jövőben sem változik.

Bár az AI által vezérelt robotok rendkívül hasznosak egy-egy munka elvégzésénél, sőt olcsóbbak és gyorsabbak is, mint egy szakember, a fontos döntéseknél azonban még sokáig nem ők mondják ki az utolsó szót. Ez a feladat az emberre vár, nélküle ugyanis jelenleg még pillanatok alatt eluralkodna a káosz.