Minden napra egy mese

Csík Mónika

2018. október 25., 16:23

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

Legfőképpen azért érdemes olvasni, hogy életünkben sok ezer életet leéljünk, és megtapasztaljuk: milyen a bukás, a hatalom, a magány, a diadal, a születés, a halál, a hazátlanság és a szerelem, hányféle hit, rögeszme, félelem mozgathat egy embert, és hogy leleplezzük hazugságainkat, fölfedezzük életünk értelmét, talán az Istent is – vallja Müller Péter. Mindezt valószínűleg csak azok tapasztalhatják meg, élhetik át igazán, akik nem kényszerből, „nemszeretem” feladatként vesznek kézbe egy-egy könyvet, hanem az „utazás” öröméért, minek során szinte magukba szippantják olvasójukat a sorok, megszűnik a külvilág, és csak a hömpölygő történet létezik, melyet a képzelet kiszínez és otthonossá tesz, akár egy önmagunk gyártotta mozifilmet.

(llusztráció – bien.hu)

Hogy az efféle olvasási élményt megtapasztalhassuk, már kisgyerekkorban kellene kezdeni a barátkozást a könyvekkel. Kezdetben szülői felolvasással, napi rendszerességgel. A Mirror című lap minapi cikke szerint készült egy brit felmérés ezer szülő megkérdezésével e témában, s kiderült belőle, hogy a megkérdezett családok alig egyharmadában olvasnak a gyermeknek mindennap, annak ellenére, hogy a szülők többsége tisztában van az elalvás előtti meseolvasás jelentőségével. Növeli ugyanis a szülő-gyermek közötti kötődést az esti meseolvasás, és könnyebbé teszi a fiatal számára a későbbi írás-olvasás tanulását. A megkérdezett szülők leginkább az időhiányt és a túlhajszoltságot emelték ki az okok közül, amelyek miatt nem rendszeresítik az esti olvasást a gyereknek. Hogy valóban ezen okok-e a legnyomósabbak, nehéz meghatározni, hiszen sok mindennek lehet olvasáshátráltató ereje, ezek közé tartozhatnak például az anyagiak is, hiszen egy új gyerekkönyv, legyen a legszerényebb kivitelezésű is, nem olcsó dolog. A könyvtárak látogatása azonban jó megoldás lehet ilyen esetekben is, hiszen a legtöbb könyvtár gazdag gyermekkönyv-állománnyal rendelkezik. Az anyaginál fontosabb hátráltató ok lehet a motiváltság hiánya, azaz, amikor a szülő nem tartja lényegesnek, hogy meseolvasással foglalatoskodjon. Jobbik esetben ilyenkor egy-egy rajzfilm veszi át az olvasott mese szerepét, rosszabbik esetben felnőtteknek szánt tévéműsor, vagy valamilyen okoskütyü, amivel le lehet kötni a gyerek figyelmét.

Óvodákban, iskolákban, gyerekközösségekben tett író-olvasó találkozóim során rá szoktam kérdezni, hogy kinek olvasnak rendszeresen otthon, ki olvas már önállóan, s azt is, hogy melyik a kedvenc meséjük. Legtöbbször az említett brit felmérés eredményei igazolódnak be, azaz a gyerekek nagyjából egyharmada jelentkezik, de az is megtörtént már, hogy az adott csoportban egyetlen gyerek se válaszolt igennel. Kedvenc meséik sorába pedig a klasszikusok és kortárs mesék mellett/helyett igen nagy számban rajzfilmek szerepelnek. Az persze kérdésfeltevés nélkül is sejthető, hogy kik a „mesés” gyerekek, hiszen akiknek rendszeresen olvasnak, azok sokkal magabiztosabban kommunikálnak, fejlettebb a nyelvi- és beszédkészségük, választékosabb a szóhasználatuk, és sok témában jártasabbak társaiknál. A mese azonban minden gyerekkel csodát szokott tenni. Megesik, hogy a találkozókon zajló meseolvasásból közös mesealakítás kerekedik, s ilyenkor mindannyian aktívak és kreatívak, sokszor még a jelen lévő pedagógusok is bekapcsolódnak a „csapatmunkába”.

Sose késő tehát az olvasással való barátkozást elkezdeni, hiszen bármilyen korosztályra képes jótékonyan hatni, de legideálisabb lenne elérni azt, hogy az irodalom a mindennapjaink része legyen az életünk minden szakaszában. Ha másért nem, hát azért, hogy a könyvek, a történetek által edzésben tartsuk a fantáziánkat, s ez hasznunkra válhat bármilyen élethelyzetben. A fentebbi Müller Péter-idézetben foglaltakról már nem is beszélve.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége