2024. április 24., szerda
NEMZETI TANÁCSI VÁLASZTÁSOK 2018

A zentagunarasi iskola jubileuma

Kereken ötven éve van nyolc osztály a faluban

A Szabadkai Cégbíróság 1968-ban, kereken ötven évvel ezelőtt jegyezte be, hogy a zentagunarasi Október 18. Általános Iskolának 8 osztálya van.

Az első osztályosok produkciója az ünnepi műsoron (Lakatos János felvétele)

Az első osztályosok produkciója az ünnepi műsoron (Lakatos János felvétele)

Erről pénteken este ünnepi műsorral emlékeztek meg a zentagunarasi művelődési otthonban. Az eseményen többek között jelen volt Nagy Ottó, a Tartományi Nagyberuházási Alap igazgatóhelyettese, Kislinder Gábor, Topolya község polgármestere, Hugyik Richárd, a Magyar Nemzeti Tanács tagja, Valka Károly, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökségének tagja és Fekecs József, a zentagunarasi helyi közösség tanácsának elnöke. Az ünnepséget Fazekas Róbert, a Magyar Összefogás lista jelöltje nyitotta meg. Fazekas elmondta, hogy a zentagunarasi általános iskola a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt intézménye, ahol csak magyar nyelven folyik oktatás.

– Az iskola nagyon fontos a közösség számára, és épp ezért a MNT számára is. Az oktatás minden szegmensének kellő minőségűnek kell lennie. Pl. a digitalizáció vonatkozásában, de beszélhetünk épületek és fűtési rendszerek felújításáról is. A nemzeti tanács már beépült az iskolai rendszerekbe, és ahol gond van, ahol segítségre van szükség, ott megjelenünk, és valamilyen formában, közösen gondolkodva, megpróbálunk választ adni a kihívásokra – nyilatkozta Fazekas.

Zentagunarason már az 1940-es évek elején is létezett iskola, de csak 1968 óta rendelkezik 8 osztállyal – számolt be a médiának Savelin Zellei Zsuzsanna, az iskola igazgatója. A zentagunarasi iskolának mindössze 92 diákja van, és a nagymértékű elvándorlás miatt folyamatosan csökken a létszám. Két évvel ezelőtt még 130 diák járt ide. Bizakodásra ad viszont okot, hogy tavaly 8 elsős volt, az idén pedig 10 – mondta az igazgató, majd arról is szólt, hogy az elmúlt években több nagyobb beruházás is megvalósult.

– Hálával tartozunk Topolya községnek, mivel segítségükkel sikerült a régi, elavult fűtési rendszert lecseréltünk korszerű, EU-s szabványoknak megfelelő rendszerre. A magyar kormány és az MNT támogatásával kapott egy új, korszerű játszóteret az iskola. Az MNT-nek és a zentagunarasi helyi közösségnek köszönhetően sikerült az egész iskolában lecserélni a régi neon égőket energiatakarékos LED lámpákra. A helyi közösség segítségével lecseréltük az elsősöknek és az óvodának helyet adó épületrész tetőszerkezetét, és zúzott kővel töltöttük fel a kazánházhoz vezető földes utat – mondta el Savelin Zellei, majd arról is szólt, hogy rendszeresen részt vesznek különböző pályázatokon. Kisebb-nagyobb összegeket nyertek, s a pénzt a tanárok továbbképzésére, a könyvtár bővítésére stb. fordították. Az igazgató végül arról is szólt, hogy komoly terveik vannak, elsőként a régi iskolarész tetőszerkezetét szeretnék kicserélni.