2024. április 25., csütörtök
ZENTAGUNARAS

Hagyományos kukoricatörés

A kilencedik zentagunarasi kukoricanapot a Kiss-tanyán és környékén tartották meg a hétvégén.

Jó hangulatban folyt a munka (Kiss Zoltán felvétele)

Jó hangulatban folyt a munka (Kiss Zoltán felvétele)

– Az idén egy hagyományos kukoricatörést elevenítünk föl, verbuválással, bemutatva, hogyan alkuszik meg a bandagazda a termelővel a betakarítási munka áráról, föltételeiről – tudtuk meg Sípos Attilától, a helybeli Mag hagyományőrző egyesület végrehajtó bizottságának elnökétől. – Egész Bácskából összesen tizenhárom csoport nevezett be a kukoricatörésre, sőt még Bánátból is. Háromtagú csapatok versenyeznek, kettő közülük szedi a kukoricát, rakásba rakja, majd segít az elszállításban, a harmadik pedig vágja a szárat, ezt aztán összekötik és kúpba rakják. Ízvilágában is felidézzük a régi hagyományokat, hiszen kint a határban leülnek a csapatok megreggelizni. Házi füstölt szalonna, sonka, kolbász, zsíros kenyér kerül terítékre. Bent a tanyán huszonkét bográcsban rotyog a babgulyás. Amíg pedig a zsűri eldönti, hogy kik dolgoztak a legjobban, a tanya udvarán ügyességi játékokat szervezünk. Habár versenyjellege is van a rendezvénynek, sokkal fontosabb a találkozás, társalgás, a régi őszi munkálatok bemutatása – mesélte Sípos Attila.

A megnyitó alkalmával a Magyar Összefogás jelöltje, Kisimre Szerda Anna köszöntötte a résztvevőket.

– A városainkban, falvainkban működő művelődési egyesületek, csoportok értéket teremtenek, értéket őriznek. Jó és hasznos ez a közösségi élet, mert sokszor egymás támaszai lehetünk. A közös munkának is nagyon jó hatása van az emberekre. Megosztjuk egymással a terhet. Hagyományaink megőrzése, ápolása erősít és összetart bennünket. Boldog lehet az a közösség, ahol ez még ma is így van – mondta.

A rendezvényt meglátogatta Juhász Attila mezőgazdasági államtitkár is, aki elmondta, hogy minden évben örömmel jön el a kukoricanapokra, hiszen itt találkozik azokkal a termelőkkel, régi jó ismerősökkel, akikkel év közben is együtt dolgoznak, akikkel közvetlenebb módon is meg tudnak beszélni néhány fontos mezőgazdasági problémát.