2024. április 24., szerda

Mi is részesei vagyunk 56 történéseinek

A nemzeti ünnep alkalmából megkoszorúzták a palicsi 56-os emlékművet
(Fotó: Ótos András)

(Fotó: Ótos András)

Kedden a palicsi Nagyparkban, az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 62. évfordulója alkalmából a Vajdasági Magyar Szövetség szervezésében megkoszorúzták a forradalom emlékére állított emlékművet. A koszorúzáson jelen volt Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós a koszorúzás előtt a sajtó képviselőinek arról beszélt, miért tartotta fontosnak, hogy eljöjjön a palicsi megemlékezésre:

Pásztor István a palicsi 56-os emlékmű előtt (Fotó: Ótos András)

Pásztor István a palicsi 56-os emlékmű előtt (Fotó: Ótos András)

– Összefűz bennünket a tradíció, a történelem. Összefűznek a hagyományok, a magyar kultúra, a közös származás, a közös jelen és a jövő. Palicsra azért jöttem nagy szeretettel, mert ez volt az a hely, ahol 1956-ban, miután a szovjetek lezárták az Ausztrián keresztül vezető emigrációs utat, lehetőség nyílt a menekülésre. A szerbek viszonozták azt a nagyvonalúságot, amit a török háborúk után Magyarország a délszláv népeknek nyújtott. Ez egy nagyon szép történelmi színfolt – nyilatkozta Kásler Miklós.

Pintér Attila, Babity János és Kásler Miklós elhelyezik a megemlékezés virágait (Fotó: Ótos András)

Pintér Attila, Babity János és Kásler Miklós elhelyezik a megemlékezés virágait (Fotó: Ótos András)

 Az 1956-os eseményeknek van egy különleges vajdasági, szerbiai szála is, ugyanis 56 novemberétől abból a kétszázezer emberből több tízezren ezt az irányt választották, és itt Palicson, Muzslyán és más helyeken voltak olyan táborok, ahol meg tudtak pihenni, ahol meg tudták tervezni a további útjukat. Ilyen értelemben mi is részesei vagyunk az 56-os történéseknek, és ez erősíti az ünnephez fűződő szálakat – mondta a sajtó képviselőinek Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke.

A koszorúzáson Némedi Imre előadóművész köszöntötte az ünneplő közönséget, és elmondta, hogy 1956-ról minden magyar embernek egy szó jut eszébe: a szabadság.

Hajnal Jenő, Jerasz Anikó és Petkovics Márta elhelyezik a koszorút (Fotó: Ótos András)

Hajnal Jenő, Jerasz Anikó és Petkovics Márta elhelyezik a koszorút (Fotó: Ótos András)

Az emlékműre a magyar kormány nevében Kásler Miklós miniszter, Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete és Babity János szabadkai főkonzul, a Vajdasági Magyar Szövetség nevében Pásztor István pártelnök, a Magyar Nemzeti Tanács nevében Hajnal Jenő, az MNT elnöke, Jerasz Anikó, az MNT végrehajtó bizottságának elnöke és Petkovics Márta, az MNT végrehajtó bizottságának tagja, Szabadka Város nevében pedig Bunford Tivadar, a városi-képviselő testület elnöke és Újhelyi Ákos városi tanácstag helyezték el a megemlékezés virágait, továbbá koszorúzott még a VMSZ több helyi szervezete, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, a VMSZ Ifjúsági Fóruma, Női Fóruma és Nyugdíjas Fóruma, valamint a Nagy Imre Társaság.