2024. április 20., szombat

Az energiahatékonyság javítása érdekében

A szabadkai Gerontológiai Központban az elmúlt években számos olyan beruházásra került sor, amelyek az intézmény minél hatékonyabb energiagazdálkodását segítik elő. Ezen intézkedéseknek elsősorban anyagi vonzata van, ugyanakkor a környezettudatos gondolkodás is szerepet játszik bennük. Az említett beruházásokban a Gerontológiai Központ évek óta nagy segítséget kap a tartományi kormánytól is, amelynek képviseletében kedden Nenad Grbić tartományi energetikai, építkezési és közlekedési titkár látogatott az intézménybe, ahol megtekintette a legújabb beruházás, a napkollektorok felszerelésének most kezdődő munkálatait. A vendéget és kíséretét a Gerontológiai Központ igazgatója, Nenad Ivanišević fogadta.

A látogatást követő sajtótájékoztatón Ivanišević elmondta, hogy az energiahatékonyság javítása érdekében intézményük 2001 óta folyamatosan újabb lépéseket tesz.

(Fotó: Benedek Miklós)

(Fotó: Benedek Miklós)

– A programot 2001-ben kezdtük el, amikor is az Amerikai Egyesült Államok kormányának támogatásával a központi épületünk az olajfűtésről átállt a gázzal való fűtésre. A tartományi kormány különböző programokon keresztül az elmúlt tizenkét évben több mint hetvenmillió dinárral támogatta az energiahatékonyságunk javítását, és így a legnagyobb támogatónk ezen törekvéseinkben. Ezen beruházásoknak köszönhetően, amelyek során többek között agrobrikett kazánokat helyeztünk el több épületünkben, napkollektorokat szereltünk fel, égőket cseréltünk, több mint húszmillió dinárt takarítottunk meg az elmúlt években, ami igazolja a befektetéseket – nyilatkozta az igazgató.

Nenad Grbić kihangsúlyozta, hogy az Ivanišević által említett hetvenmillió dinár legnagyobb részét, 54 milliót a Tartományi Energetikai, Építkezési és Közlekedési Titkárság biztosította a Gerontológiai Központnak, és a látottak alapján arra a következtetésre jutott, hogy minden dinár jó helyre került.

– Biztosíthatok mindenkit, hogy a tartományi kormány és az általam vezetett titkárság is azon lesz, hogy a gerontológiai központok minél több támogatáshoz jussanak – hallhattuk a titkártól.

Végezetül azt is el kell mondani, hogy a most megkezdett munkálatok a tervek szerint húsz munkanapon belül elkészülnek.