2024. április 24., szerda

Ajándék a kisegítő iskolának

Az óbecsei Bratstvo Általános és Középiskolára felújítás vár jövőre

Klímaberendezés, színes nyomtató és új szőnyeg érkezett az óbecsei Bratstvo Általános és Középiskolába, a hatvanezer dináros ajándékot az óbecsei Ifjúsági Iroda képviselői adták át az intézménynek. Az értékes tárgyi eszközök mellett a gyerekek is kaptak csomagot, amelyben egy-egy trikó és ökoszatyor volt.

Az Ifjúsági Iroda tavaszra kirándulni is elviszi majd a gyerekeket (Fotó: Fehér Rózsa)

Az Ifjúsági Iroda tavaszra kirándulni is elviszi majd a gyerekeket (Fotó: Fehér Rózsa)

A kisegítő iskolában folyó munkát a közeljövőben egy komolyabb beruházással is szeretné megkönnyíteni az önkormányzat, a tanintézmény alsóvárosi épületét jövőre tervezik teljesen felújítani, amire a becslések szerint csaknem tízmillió dinárt fognak elkölteni. A felújítás után ebben az épületben zajlik majd az oktatás, a Dositej utcában pedig a tipikus iskolák szakértői támogatásra szoruló diákjaival fognak foglalkozni. Erre az épületre is felújítás vár, Suzana Đukić, a polgármester oktatással és neveléssel megbízott segédje szerint ehhez már elkészült a műszaki dokumentáció, így most már pályázni is lehet az anyagi támogatásért.

Ebben a kisegítő iskolában különböző fejlődési rendellenességgel élő gyerekekkel foglalkoznak, nekik számos oktatási segédeszközre és asszisztív (AT) technológiára lenne szükségük, Koller Renáta igazgatónő elmondása szerint a különféle logopédiai és tiflológiai eszközök, valamint a sérültek által is könnyen használható robusztus billentyűzetek sokat segítenének ezeknek a gyerekeknek az oktatásában és fejlesztésében.

Nemrégiben ez az iskola is átesett a külső értékelésen, ami nem sikerült túl fényesre, kettes osztályzattal minősítették a szakértők az intézményben folyó munkát. Az egyik legnagyobb gondot a szakkáder hiánya jelenti, az iskolában ugyanis sok olyan foglalkoztatott van, akiknek nincs meg a szükséges végzettségük. Koller Renáta nemrégiben kinevezett igazgatónő szerint főleg magyar nyelvű defektológusból van kevés.

– A törvényi előírások értelmében csak oligofrenológus oktathat az iskolában, semmilyen más defektológus – sem tiflopedagógus, sem logopédus – nem taníthatna az új törvény elfogadásáig. A külső értékelés óta az iskola nagy hangsúlyt helyez a munkatársai megfelelő szakmai továbbképzésére, együttműködünk a Speciális Képzési és Rehabilitációs Egyetemmel, valamint az Orvosi Egyetemmel is, hogy az innen kikerülő szakemberek foglalkoztatásával a tipikus iskoláknak is megfelelő támogatást tudjunk majd nyújtani – tette hozzá Kollár Renáta.