2021. október 21., csütörtök

Kirándulás Aracsra

Minden évben az aradi vértanúkra való emlékezés alkalmából három közép-bácskai településről egy busznyi diák látogat el a bánáti Elemérre, és közösen emlékeznek az ott eltemetett Kiss Ernő honvédtábornokra. A diákok és kísérőik egyúttal Bánát egy-egy jelentősebb történelmi, kulturális és egyházi épületét is felkeresik.

Kiss Csaba történelemszakos tanár csaknem két évtizede szervezi a bácsfeketehegyi, a kishegyesi és a szenttamási diákok egy-egy csoportjának eleméri látogatását. Eleméren a Szent Ágoston-kápolnában a diákok Kiss Ernő sírjánál más vajdasági és külföldi vendégekkel közösen emlékeztek az aradi vértanúkra. Mint mondta, a három általános iskolából ezúttal is 15 fős felsős csoportokkal utaztak Bánátba.

‒ Az előző évekhez hasonlóan ezúttal is magyar jelentőségű történelmi, kulturális, egyházi helyeket tekintettünk meg. A koszorúzás előtt meglátogattuk a nagybecskereki székesegyházat, ahol történelmi összefoglalót is hallottunk az impozáns épületről. Ezt követően a református templomot is szerettük volna megtekinteni, de zárva volt, ezért a gyerekekkel a város központjában sétáltunk egyet. Innen Elemérre utaztunk, ahol először az ünnepi szentmisén vettünk részt, majd a többi vendéggel együtt az iskolák diákjainak egy csoportja is megkoszorúzta Kiss Ernő tábornok mellszobrát. A protokolláris ünnepséget követően az aracsi Pusztatemplomhoz látogattunk, itt is egy nyilvános történelemórán bővítettük ismereteinket a történelmi jelentőségű épületről. Visszafelé megálltunk Törökbecsén, ott ugyancsak városnézés volt, továbbá jártunk a Tisza-parton, ahol jót játszottak a gyerekek – foglalta össze a kirándulás részleteit a szenttamási tanár.

Kiss Csabán kívül a kísérő tanárok között volt még Tokić Tijana, Dimović Zoltán és Magó F. Emese.

(A Szórványlétben projektum finanszírozásában részt vesz a Köztársasági Államigazgatási és Helyi Önkormányzati Minisztérium.)