2024. április 23., kedd

A Duna nyújtotta lehetőségek

Kétnapos konferencia Újvidéken

November 13-án és 14-én tartják meg a hetedik Duna Üzleti Fórumot a Vajdasági Gazdasági Kamara székházában. Mennyire tudjuk kihasználni a Duna nyújtotta lehetőségeket a gazdaság terén? Milyen intézkedések szükségesek a jövőben a folyó hatékonyabb kihasználása érdekében? Ilyen és számos más, gazdaságot érintő témák is szerepelnek majd a nemzetközi konferencián, amelyen a Duna-régió 14 országa képviselteti magát.

A fórum ugyanis az EU által még 2010-ben megfogalmazott Duna-stratégia hozadéka, egy olyan tervezeté, amelynek kidolgozásában Szerbia is aktívan részt vett. A 14 országot érintő dokumentum a Duna menti államok szorosabb kulturális, gazdasági, környezetvédelmi és tudományos együttműködését kívánja elmélyíteni. Ehhez azonban szükségesek az ilyen jellegű konferenciák, hiszen kiváló alkalmat nyújtanak az eddig lefektetett projektumok elemzésére, valamint a tapasztalatcserére – mondta dr. Radovan Pejanović, a fórum elnöke.

Vlado Markanović, a fórum megálmodója elmondta, hogy a Duna évszázadok óta fontos kulturális és gazdasági kapocs az államok között. Kiemelte, hogy a folyami szállítmányozás tízszer olcsóbb a közúti áruszállításnál, még sincs kellőképpen kihasználva Szerbiában.

Boško Vučurević, a Vajdasági Gazdasági Kamara elnöke elmondta, hogy mindeddig a búzakivitel és a kőolajtermékek behozatala zajlik a Dunán. A megfelelő vízi közlekedés híján azonban nem működhet teljes kapacitással az ágazat.

A fórumon szó lesz többek között a különféle áruszállítási és logisztikai lehetőségekről is, közös üzleti stratégiák megfogalmazásáról, az új technológiák nyújtotta perspektívákról, valamint a Duna-stratégiáról is.

A Vajdasági Gazdasági Kamara az üzleti fórum által mélyíteni szeretné a közreműködést a Duna-régió országaival, elősegítve Vajdaság befektetési lehetőségeinek gyarapodását – mondta a kamara elnöke.

A rendezvényen az idén is átadják a Dunavirág díjat, vagyis az üzleti fórum elismerését.