2024. március 28., csütörtök
NEMZETI TANÁCSI VÁLASZTÁSOK 2018

Csantavéren fölszállott a vajdasági páva

A közszolgálati és kereskedelmi tévécsatornákon nagy népszerűségnek örvendenek a tehetségkutató műsorok. Ezen tehetségkutatók közül mindenféleképpen kiemelkedik a Fölszállott a páva címet viselő, amely a népzene és a néptánc továbbadását, népszerűsítését tűzte ki célul. A rendezvénynek a kezdetek óta számos vajdasági résztvevője van, és a nagyközönségnek szombaton este lehetősége nyílott arra, hogy betekintsen a tehetségkutató 2017-es előválogatóján induló produkciók egy részébe.

A házigazda Szénaboglya tánccsoport (Fotó: Benedek Miklós)

A házigazda Szénaboglya tánccsoport (Fotó: Benedek Miklós)

A csantavéri színházban megtartott esemény elején az 1956-os szabadságharcra emlékeztek a résztvevők, majd a színpadra léptek a néptáncosok és a népzenészek, a csantavéri Mendicus Művészeti Központ tamburazenekara, a kisoroszi Ördög Lóránt citeravirtuóz és a szabadkai Talentum Tehetséggondozó Központ táncosai. Mellettük színpadra állt a Mendicus Szénaboglya nevet viselő tánccsoportja is, amely ugyan nem szerepelt a tehetségkutató válogatóján, de a házigazda jogán egy élvezetes produkcióval ajándékozta meg a közönséget.

A rendezvényen jelen volt a november negyedikei nemzeti tanácsi választásokon induló Magyar Összefogás lista több jelöltje, többek között Petkovics Márta, a Magyar Nemzeti Tanács végrehajtó bizottságának tagja, aki felszólalásában a következőket mondta el:

– Aki zenével indul az életben, bearanyozza minden későbbi tevékenységét. Az életnek olyan kincsét kapja ezzel, amely átsegíti sok bajon. A zene tápláló, vigasztaló elixír, és az élet szépségét, ami benne érték, azt mind meghatványozza, vallja Kodály Zoltán. Az őseinktől öröklött dallamok, tánclépések belénk ivódtak az évszázadok során, belénk vannak kódolva, csak merni kell felvállalni és használni. A népi kultúra mindenütt a világon, de kisebbségi helyzetben különösen fontos – fogalmazott Petkovics Márta.