2024. április 25., csütörtök

Eredmények és megemlékezés

Tizenegy köszönőlevél a szenttamási városnap alkalmából

Ünnepi műsorral és köszönőlevelek kiosztásával, több vendég jelenlétében ünnepelték a szenttamásiak október 19-ét, ami egyben a város napja és a felszabadulás napja is a településen. Az idén 11 személy, munkaszervezet és vállalkozó kapott köszönőlevelet. A Zsebszínházban  tartott ünnepi akadémián a jelenlévőket először a községi képviselő-testület elnöke, Milena Alargić köszöntötte, ünnepi beszédet pedig Radivoj Paroški polgármester mondott. Felszólalásában felsorolta mindazokat az eredményeket, melyeket az elmúlt időszakban a városvezetés sikerként könyvelt el, és kiemelte, hogy a községben az elmúlt évtizedekhez viszonyítva jelentős mértékben csökkent a munkanélküliség.

− Ma új elképzelésekkel, önzetlen munkaráfordítással több év stagnálást követően lehetőség mutatkozik, hogy visszaadjuk a régi ragyogását a településünknek. Az elsődleges cél az önkormányzat gazdasági fejlődésének ösztönzése, a fejlesztési paraméterek megerősítése. Ehhez három irányvonal már működik: a mezőgazdaság fejlesztése, a kis- és a középvállalatok támogatása és a külföldi tőke idevonzása – mondta többek között a szenttamási polgármester. Kiemelte, a költségvetésből a község eddig 170 millió dinárt különített el a mezőgazdaság támogatására, ezenkívül minden olyan kezdeményezést, vállakozást támogatni fognak, amely a község előrehaladását szolgálja.

Az ünnepi műsor folytatásában kiosztották a köszönőleveleket. A köszönőlevél a példamutató eredményekért és sikerekért, a vállalkozásokért, az emberséges tettekért, a bátorságért, valamint az emberélet és az anyagi javak megóvásért ítélhető oda. Szögi (Ferenc) Tibor nyugalmazott rendőr humánus tetteiért kapott köszönőlevelet. Példamutató eredmények és sikerek elismerése gyanánt oklevelet kapott Németh Dezső nyugdíjas elektromérnök, Bunford Gyula tartalékos katonatiszt, ezredes, Szögi Ottilia nyugalmazott óvónő, Ljiljana Kovačić, a turiai Metal-X cég tulajdonosa, ügyvezető igazgatója, Zlatko Jojkić állatorvos, nemzetközi kutyabíró, fajkutyatenyésztő, Milan Srdanović, a turiai cselgáncsklub vezetőedzője, fekete öves cselgáncsozó, Goran Blagojević költő, az Öröm Gyermekintézmény, a Sport- és Üdültetési Központ és a Best Seed Producer vállalat.

Szögi (Ferenc) Tibor önkéntes véradót a Vöröskereszt helyi szervezete jelölte a díjra. Szögi Tibor ez idáig 116 alkalommal adott vért. Németh Dezső elektromérnök az 1996-ban alakult Citerazene-barátok Klubjának elnöke, jelenleg a Gion Nándor Kulturális Központ elnöke. Az ő segítségével és önzetlen munkájával épült meg a Gion Nándor Emlékház, amely a neves szenttamási író hagyatékának ad otthont, ma múzeumként működik. Helytörténeti kutatással, régi szenttamási képeslapok gyűjtésével, fotózással és még sok hasznos tevékenységgel foglakozik. Bunford Gyula a délszláv háborúk idején 251 szenttamási katonát mentett meg a biztos haláltól azzal, hogy megtagadta a közvetlen feletteseitől kapott katonai parancsot. Hadbíróság helyett emiatt később a legmagasabb katonai kitüntetésben és elismerésben részesítették. Szögi Ottilia nyugalmazott óvónő a szenttamási Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola első könyvtárosa. Később óvónőként kapott munkát az Öröm Gyermekintézményben, és ott nyolc éven át igazgatónőként is dolgozott. Javaslatára helyeztek emléktáblát az 1848/49-es szabadságharcban elesettek számára a helyi római katolikus templomban.