2024. március 29., péntek
NEMZETI TANÁCSI VÁLASZTÁSOK

,,A gombosiak összefogása példaértékű”

Székelykaput avattak a nyugat-bácsaki faluban

Gomboson, az Arany János Magyar Művelődési Egyesületben Mert magyarok vagyunkcímmel rendeztek tartalmas és megindító műsort és székelykapu-avatást, az összefogás és az összetartozás szellemében. A helyi Gyöngyösbokréta nevű kis- és ifjúsági néptánccsoport, a Szent László egyházközösségi kórus, a ballószögi Momentál énekegyüttes közreműködésével zajló műsoron részt vettek a Magyar Összefogás jelöltjei: Jerasz AnikóTurkál MariannaLinka B. Gabriella, továbbá jelen volt Pelt Ilona, a Vajdasági Magyar Szövetség tartományi képviselője, Péter István, a VMSZ körzeti szervezetének alelnöke, Jankovich Szilárd, Zombor város tanácsosa, Pribilla Attila Zombor segédpolgármestere.

Pásztor István méltatta a gombosi magyar közösség erényeit (L. Móger Tímea felvétele)

Pásztor István méltatta a gombosi magyar közösség erényeit (L. Móger Tímea felvétele)

Pelt Ilona bemutatta a november 11-én zajló gombosi helyi közösségi választáson induló Magyar Összefogás Gombosért jelöltjeit: Péity Csongort, Sörfőző Imrét, Huszár Izabellát, Kálózi Árpádot, Kovács Terzity Melindát, Kovács Mihályt, Lengyel Pált.

A műsor során köszöntötték a nyugdíjba vonuló Klenanc Józsefet, a gombosi helyi közösség titkárát.

Ballószög és Gombos között már 10 éve tart a testvértelepülési kapcsolat. Két évvel ezelőtt Ballószög másik testvértelepülése, a székelyföldi Mikóújfalu is testvértelepülési szerződést kötött Gombossal. A három települést sokkal inkább a barátság működteti semmint az aláírt szerződés. Ballószögön született meg az ötlet, hogy ajándékozzanak egy székelykaput a gombosi testvéreiknek. Nagy Lóránt fafaragómester egy hónapig dolgozott a székimintás kapun.

Demeter Ferenc, Mikóújfalu polgármestere elmondta, hogy amikor állították fel a kaput, arra ment egy idős bácsi kerékpáron, és amikor elolvasta a feliratot: Isten, áldd meg a magyart, sírni kezdett. „Ezért hoztuk ezt a kaput” – fogalmazott.

A művelődési egyesület előtt történő székelykapu-avatást megtisztelte jelenlétével Pásztor István, a tartományi képviselőház és a VMSZ elnöke. Pásztor példaértékűnek nevezte a nyugat-bácskai magyar közösségek, azon belül is és a gombosiaknak az összefogását. Mint fogalmazott, az életképes közösség erejét jelképezi a közös magyar székelykapu, ahogyan a cselekvő összetartás szavatolja mindennek jövőjét is.

Nyugat-Bácska első székelykapuját ft. Verebélyi Árpád esperesplébános szentelte fel.