2024. április 25., csütörtök
ÚSZÁS

Fókuszban a jövő évi vb

Szabó Szebasztián Győrben folytatja pályafutását, a zentai fiatal úszó a budapesti világkupán igazolta tehetségét

A zentai születésű, jelenleg a Győri ÚSE színeiben versenyző Szabó Szebasztián hét hónap kihagyás után tért vissza a versenyzéshez, ráadásul nem is akármilyen formában. Az úszóvilágkupa budapesti állomásán 50 és 100 méter pillangón, valamint 50 és 100 méter gyorson állt rajthoz. A pillangó különösen jól sikerült a fiatal tehetségnek, mindkét számban döntőbe jutott, ahol a hatodik (50 m), illetve a hetedik (100 m) helyen zárt. 50 méter gyorson csak egy hajszállal csúszott le a döntőről, az előfutamban a tizedik helyet szerezte meg, míg 100-on tizenharmadikként zárta a selejtezőt.

Hosszabb kihagyás után a budapesti világkupa volt az első igazán nagy versenyed. A viadalt megelőzően nyilatkoztad, hogy az eredmény ez esetben másodlagos számodra, de így is bejutottál két döntőbe. Ezek után mennyire vagy elégedett a szerepléseddel?

Igyekeztem teljesítménykényszer nélkül úszni, hiszen tisztában vagyok vele, hogy rengeteget kihagytam, nem voltak hatalmas elvárásaim. Szeretem a kihívásokat, erre a versenyre is akként tekintettem, kíváncsi voltam, hol tartok jelenleg, mennyit kell még javulnom, hogy valóban az élmezőnyhöz tartozzak. A „pihenő” ugyan kicsit hosszabbra sikerült a tervezettnél, de örülök, hogy ennek ellenére sem jöttem ki teljesen a gyakorlatból, a formahanyatlás sem olyan jelentős, mint azt gondoltam. Ha mindezt figyelembe veszem, elégedett lehetek az időeredményeimmel. Persze van még min javítani, de úgy érzem, a jelenlegi edzésmunkámmal ez kivitelezhető.

Több egyesület is megkeresett különféle ajánlatokkal, Győr mellett döntöttél, jelenleg ott edzel. Miben más, mint az eddigi egyesületeidnél?

A világkupát megelőző négy hétben edzettem ott, az eddigiek alapján nagyon elégedett lehetek, akár a csapatról, az edzőkről vagy magáról a klubról legyen szó. Teljesen más program és rendszer szerint dolgoznak, mint amit ezelőtt ismertem. Gyors döntést hoztam az átigazolás alkalmával, de eddig nem bántam meg. Két héttel a felkészülést megelőzően határoztam úgy, hogy Győrben szeretném folytatni, leginkább amiatt, mert speciális programot kínálnak a sprintereknek, ráadásul a feltételeik is kiválóak. Őszintén szólva nem gondolkodtam rajta sokat, ennek ellenére úgy érzem, jól döntöttem. A programom nagymértékben különbözik az eddig megszokottól, kizárólag az 50 és 100 méterre koncentrálunk. Az edzések rövidebbek, de sokkal intenzívebbek. Egyelőre ennyi különbséget tapasztaltam a korábbiakhoz képest.

Az idén még egy komolyabb esemény, a győri nemzetközi verseny, a X. Győr Open vár rád decemberben.

Igen, egy nagy verseny maradt, ám az idő rövidsége miatt úgy érzem, hatalmas formajavulás addig már nem várható. Persze igyekszem a lehető legjobban teljesíteni, de szeretnék nyomás és kényszer nélkül úszni, a decemberi viadalra is mint erőfelmérőre tekintek, igazolásra, hogy miben kell még javulnom, esetleg min kell majd változtatnom. Gyakorlatilag ez is csak egy állomás lesz a felkészülésemben, az igazán komoly időszak majd jövő tavasszal és nyáron következik, szeretnék ismét részt venni a világbajnokságon, ezúttal csúcsformában, a cél pedig az olimpiai kvóta, lehetőleg több számban is.