2024. április 20., szombat

A ,,nagy levelezőre” emlékeztek

Szivácon emlékeztek meg szombaton Szenteleky Kornél író, költő, műfordító születésének 125. és halálának 85. évfordulójáról. A rendezvény programja kiállításmegnyitóval kezdődött. A Szenteleky Galéria képzőművészeti kollekcióját, Szenteleky Kornél ismeretlen, illetve még be nem mutatott kéziratait, fényképeit, festményeit, műtárgyait tekinthették meg az emlékezők. A kiállítás kurátora Ninkov K. Olga és Gazsó Hargita volt. Ahogyan a méltatók fogalmaztak, a ,,nagy levelező” tárgyainak kivételes gyűjteménye került közszemlére. Elhangzott, hogy a Magyar Nemzeti Tanács támogatásának köszönhetően az Emlékszoba felújítására, bővítésére is sor kerülhetett.

A Szenteleky Napok Tanácsának díszülése keretében Várady Tibor akadémikus író átvette a Szenteleky Kornél Irodalmi Díjat, Orcsik Roland műfordító, költő, író, szerkesztő Bazsalikom Műfordítói Díjat vehetett át. Várady Tibor nagy múltú jogászcsaládjának hátramaradt ügyvédi irataira alapozva írta meg sajátos szövegeit. Orcsik Rolandot két évtizedes műfordítói, írói, szerkesztői és irodalomszervezői tevékenységéért díjazták. Mint elhangzott, a vajdasági születésű, Szegeden élő irodalmár sokat tett azért, hogy felélénküljenek a kapcsolatok a délszláv és a magyar irodalmi élet szereplői között.

A díszülés során Heinermann Péter tartott előadást Szenteleky Kornél a könyvtáros szemével címmel. Ebből egyebek mellett megtudtuk, hogy a Matica srpska könyvtárában 140 bibliográfiai egység található Szentelekyről, illetve Szentelekytől. A ,,Nem szabad meghátrálni” jelmondat tükrében tartottak kerekasztal-beszélgetést a vajdasági magyar irodalom Szenteleky tükröződései, perspektívái, problematikái témájában, Patócs László, Gyurkovics Virág, Vékás János, Rajsli Emese, Szarvas Melinda részvételével.

Berényi Emőke, a Szenteleky Napok Tanácsának elnöke elmondta, Szenteleky életműve jelentős hatással van a mai kor alkotóira, olvasóira is. Ennek szellemében kért fel két kortárs költőt, Celler Kiss Tamást és L. Móger Tímeát, hogy írják le, olvassák fel a maguk Szenteleky-képét, tükröződését.

Az ünnepi záróműsorban fellépett a verbászi Szirmai Károly Művelődési Egyesület, a kúlai Népkör Magyar Művelődési Központ, a veprődi Kossuth Lajos Művelődési Egyesület, a cservenkai József Attila Művelődési Egyesület, a sziváci Kultúrotthon és a sziváci Szenteleky Kornél Művelődési Egyesület csoportja.

Az emlékezők megkoszorúzták Szenteleky Kornél emléktábláját és sírját.