2024. április 24., szerda

A szaúdi magyarázat újabb kérdéseket vet fel

Semmilyen magyarázatot nem ad a szaúdi ellenzéki újságíró, Dzsamál Hasogdzsi meggyilkolásával kapcsolatos részletekre vonatkozóan a rijádi "forgatókönyv", inkább csak kérdéseket vet fel - írta hétfőn Yasin Aktay, Recep Tayyip Erdogan török elnök külpolitikai tanácsadója a Yeni Safak török kormányközeli napilap hasábjain.

Aktay azt írta: a legfontosabb kérdés, amelyre a rijádi "forgatókönyv" nem ad választ, az az, hogy mi történt Hasogdzsi holttestével? Aktay úgy vélte, hogy miután Szaúd-Arábia beismerte a gyilkosságot, ez is rövidesen nyilvánosságra kerül.

A tanácsadó kiemelte: nem tudja elképzelni, miként lehetséges, hogy az a viszonylag fiatal, személyvédelemben és közelharcban jártas 15 szaúdi, aki a gyilkosság napján, október 2-án érkezett Isztambulba, majd az ottani szaúdi főkonzulátusra, hogyan tud - a rijádi megfogalmazás szerint - "dulakodni" a 60 éves, védtelen Hasogdzsival. Ez az "aszimmetrikus verekedés", amely "úgymond viccet űz az emberrel", jobban hasonlít egy ártatlan ember meglincselésére - fogalmazott Aktay. Hozzátette: remélhetően nem állnak elő a 15 fős csoport "jogos önvédelmének történetével".

Aktay úgy folytatta: a második kérdés, hogy miért várt Rijád ennyit a gyilkosság beismerésével, miközben az elmúlt hetekben a szaúdi hatóságok azt állították, hogy Hasogdzsi a főkonzulátusról való távozása után tűnt el. A külképviseletet először az esetet követő 13. napon vizsgálta át a török-szaúdi nyomozócsoport, amikor már a takarítók is több alkalommal jártak az épületben - mutatott rá Aktay.

Hang- és videofelvételekre hivatkozó török sajtóbeszámolók, valamint neve elhallgatását kérő török tisztségviselőktől származó amerikai értesülések alapján Hasogdzsit a főkonzulátuson brutális módszerekkel meggyilkolták. Szaúd-Arábia ezt korábban tagadta. Szombaton azonban beismerte a gyilkosságot, azt állítva, hogy az újságíró dulakodás - feltehetően egy fojtófogás alkalmazása - következtében vesztette életét.

Mindazonáltal a szaúdi külügyminiszter, Ádel al-Dzsubeir vasárnap a Fox televízióban arról beszélt, hogy a szaúdi hatóságok előtt még mindig nem ismeretes, hogyan gyilkolták meg Hasogdzsit az isztambuli konzulátuson. A külügyminiszter szerint Hasogdzsihoz az épületbe lépésekor "szaúdi biztonsági emberek" mentek oda, de nem az történt, amit a török hatóságok állítanak. "Meggyilkolták őt a konzulátuson, de hogy hogyan, annak részleteit még nem ismerjük. Azt sem tudjuk, hogy hol van a holttest" - mondta a külügyminiszter, hozzátéve, hogy országa "eltökélt" az igazság kiderítésében és a felelősök megnevezésében.

Aktay szerint Rijád sietve állította össze ezt a "forgatókönyvet", mielőtt még az összes részlet napvilágot látna. Recep Tayyip Erdogan török államfő vasárnap bejelentette, hogy Hasogdzsi ügyéről kedden az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) török kormánypárt parlamenti ülésén fog tájékoztatást adni. A török elnök szerint a teljes igazságra fény fog derülni. "Miért érkezett Rijádból 15 ember... miért vettek Szaúd-Arábiában őrizetbe később 18-at... Ezeket a dolgokat részleteiben el kell magyarázni" - mondta Erdogan.

Szintén a Yeni Safak jelentette hétfőn, hogy az isztambuli főkonzulátusra október 2-án érkezett 15 fős szaúdi csoport vezetője, Maher Abdel-Azíz Mutreb - aki Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös testőrségének tagja - Hasogdzsi halálát követően négy alkalommal is mobiltelefonon hívta a főkonzul szobájából a trónörökös rijádi irodájának igazgatóját, Bedr el-Asakirt. Asakir közismerten közel áll bin Szalmánhoz, a Twitter-fiókján pedig, ahol 1,3 millió követője van, gyakran oszt meg a szaúdi királyi családdal kapcsolatos fényképeket és információkat. A Yeni Safak - anélkül, hogy értesüléseinek forrását közölte volna - azt is írta, hogy Abdel-Azíz Mutreb egy amerikai számot is hívott, valószínűleg Mohamed bin Szalmán testvérével, Halid bin Szalmánnal beszélt, aki Washingtonban Szaúd-Arábia amerikai nagyköveteként teljesít szolgálatot.

A Yeni Safak úgy tudja, hogy a washingtoni nagykövetség nem állította ki Hasogdzsinak az általa kért dokumentumot és Isztambulba irányította őt. Halid bin Szalmán nagykövet Hasogdzsi halála után elhagyta az amerikai fővárost és visszatért Rijádba - tette hozzá az újság. A Yeni Safak szerint ezek az információk kifejezetten ellentmondanak azon szaúdi és amerikai állításoknak, amelyek értelmében a szaúdi trónörökös nem tudott előre a gyilkosságról.

A szaúdi abszolút monarchiát élesen bíráló Hasogdzsi október 2-án tűnt el, miután bement az isztambuli szaúdi főkonzulátusra, hogy a közelgő esküvőjéhez szükséges dokumentumokat intézze. Török menyasszonya az épületnél várta, de nem látta kijönni.

Ömer Celik, a török kormánypárt, az AKP szóvivője hétfőn újságíróknak nyilatkozva tagadta és erkölcstelennek minősítette azokat az értesüléseket, amelyek szerint Ankara és Rijád alkutárgyalásokat folytatna az ügyben. Celik elmondta: egy előre kitervelt, rendkívül kegyetlen gyilkossággal állunk szemben, amelyet igyekeznek eltussolni. "Ha az ügy elhúzódik, ami már nem gondolom, hogy sokáig tartana, az azért van, mert a török hatóságok alapos vizsgálatához időre van szükség" - fogalmazott az AKP szóvivője.