2022. december 5., hétfő

Kósa kizáratná a parlamentből Demetert

Levélben kéri a házelnöktől az LMP-s képviselőnő nemzetbiztonsági felülvizsgálatát

Demeter Mártának, az LMP országgyűlési képviselőjének, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága alelnökének nemzetbiztonsági felülvizsgálatát kezdeményezi a testület fideszes elnöke. Kósa Lajos vasárnapi debreceni sajtótájékoztatóján azt mondta, szerdán levélben kéri Kövér László házelnöktől a felülvizsgálat megindítását.

Kósa Lajos:„nyilvánvalóan megsértette a parlamenti esküjét, el kell mennie a parlamentből” (fotó: 24.hu)
Kósa Lajos:„nyilvánvalóan megsértette a parlamenti esküjét, el kell mennie a parlamentből” (fotó: 24.hu)

Hozzátette: a honvédelmi és rendészeti bizottság elnökeként biztosítania kell a testület törvényes működését, ezért kötelessége ezt a lépést megtenni, miután Demeter Márta harminc évig nem nyilvános katonai adatokat tett közzé.

Ha „Demeter Mártáról a vizsgálat megállapítja, hogy nemzetbiztonsági kockázatot jelent, akkor ő nem lehet olyan bizottságnak a tagja, amelyik a nemzetbiztonsági megbízhatóságot megköveteli” – mondta a fideszes politikus, megjegyezve, hogy ezek a külügyi, a nemzetbiztonsági, valamint a honvédelmi és rendészeti bizottságok.

Kósa kifejtette, a házelnöknek leírja az ügyet, amit a magyar sajtó az elmúlt napokban nagy terjedelemben tárgyalt. Elmondta, a felülvizsgálati eljárás eredményét a házelnök az Országgyűlés elé terjeszti, és a parlament dönt arról, megszünteti-e a képviselő megbízatását. Ugyanakkor az csak Demeter Márta személyét érinti, az LMP természetesen más tagot delegálhat a bizottságba.

A bizottság elnöke beszélt arról is, hogy a testületük szinte minden ülésén olyan ügyeket tárgyal, amelyek minősített, nem nyilvános, titkos adatok. Ugyanakkor nincs szó arról, hogy Demeter Márta nem járhatott volna el korrektül, törvényszerűen, és kezdeményezhette volna az adat besorolásának felülvizsgálatát – magyarázta Kósa, megjegyezve: ha ezt nem éri el, további törvényes lehetőségei is vannak a képviselőnek.

„Demeter Márta fittyet hányt a törvényekre, a parlamenti esküjére, a bizottsági pozíciójára, és primitív politikai haszonszerzésből járt el úgy, ahogy eljárt”, amiért viselnie kell a következményeket – közölte Kósa Lajos.

Hozzátette: „nem vagyunk naivak, a hét végén megállapíthattuk, hogy az LMP nevet változtatott, egyelőre nem hivatalosan, MLMP-re (Mégsem Lehet Más a Politika), mert Demeter Mártát közben társelnöknek választották”.

Szerinte olyan embert választottak társelnöknek, akinek az esetében már a parlamenti képviselői megbízatása is aggályos, hiszen „nyilvánvalóan megsértette a parlamenti esküjét, el kell mennie a parlamentből”.

Ha egy parlamenti képviselő katonai adatokba tekint bele a munkája kapcsán, akkor azt dokumentálni kell, ráadásul a hatóságok eleve tájékoztatták arról a betekintés előtt, hogy a látottakat nem teheti közzé – mondta Kósa Lajos. Hozzátette: felmerül az is, volt-e valamilyen külső személytől, szervezettől megbízása a nem nyilvános adatok közlésére.

Demeter: állok elébe

Demeter Márta nem fél az újabb nemzetbiztonsági átvilágítástól (fotó: Magyar Nemzet)
Demeter Márta nem fél az újabb nemzetbiztonsági átvilágítástól (fotó: Magyar Nemzet)

Áll elébe az újabb, öt év alatt már a harmadik nemzetbiztonsági átvilágításának Demeter Márta, az LMP társelnöke, aki ezt Kósa Lajosnak, az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottsága fideszes elnökének nyilatkozatára reagálva közölte tegnap.

Demeter közleményében úgy fogalmaz: ha már Kósa Lajos amúgy is Kövér László házelnökhöz fordul, „elvárom, hogy kezdeményezze Orbán Viktor miniszterelnök nemzetbiztonsági átvilágítását, melyet folyamatosan elkerült az elmúlt 28 évben”.

Kéri a bizottság elnökét arra is, hogy a testület a következő ülésén vegye napirendre a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat beszámolóját arról, „mit keresett Zaid Naffa, a nemzetbiztonsági ellenőrzésen kétszer megbukott jordán tiszteletbeli konzul a Magyar Honvédség honvédtisztjeinek avatásán”.