2024. április 19., péntek

Ceuta: erőd az unió déli határán

Nyolc kilométeres kerítés védi Ceutát, az Észak-Afrikában lévő spanyol várost a bevándorlóktól.

A kerítést 2000-ben építették, nemrég azonban pengékkel erősítették meg és a legújabb technikával szerelték fel.

"Két egymással párhuzamos, hat méteres kerítés van. Kívűlről érzékelőkkel van felszerelve, ezeknek a képe a vezérlőbe fut be. Ott minden behatolási kísérletről azonnal értesülnek. És van kamerarendszer is" - mondta a határőrség szóvivője, Alfonso Cruzado.

Azok, akik mégis bejutnak Ceutára, az átmeneti központba kerülnek. Az igazgató interjút adott és a zsúfoltságra panaszkodott.

"512 férőhelyünk van, de jelenleg 890 ember van a szálláson. A túlzsúfoltság miatt máshogy kell dolgoznunk, mint ahogy szeretnénk" - mondta a központ vezetője, José Manuel Durán.

A hatóságok itt azonosítják a migránsokat és döntenek arról, hová küldik őket tovább.

Ez a férfi Guineából érkezett a sivatagon át.

“Sokan megsérültek, voltak, akik nagyon sokat szenvedtek az út alatt. Én is megsérültem a törzsemen és a lábamon. Nagyon nehéz út volt" - mondta a férfi.

Spanyolországnak kitoloncolási egyezménye van Marokkóval, amellyel a határőrizetben is együttműködik.

Ennek azonban nagy ára van a migránsokkal dolgozó civilek szerint.

"Marokkó kihasználja a stratégiai helyzetét és nagyon sok pénzt húz le az Európai Unióról. Ha el akar érni valamit, egyszerűen megnyitja az utat a migránsok előtt" - mondta Paula Domingo szociális munkás.

Marokkó 130 millió eurót kért az Európai Uniótól a migrációellenes harchoz.

Ezt Spanyolország is támogatja.

"Az Európai Unió gondosan tanulmányozta az itteni megfigyelőrendszert, amely sokak szerint előrevetíti, milyen politikát alkalmaz majd az unió - mondta az euronews riportere, Ana Lazaro.