2024. április 18., csütörtök

Megújul a vajdasági turisztikai színtér

Huszonnyolcmillió dinár az idegenforgalom fejlesztésére

Tizennégy vajdasági helyi önkormányzat képviselőjével írt alá tegnap vissza nem térítendő támogatási szerződést a Tartományi Gazdasági és Turisztikai Titkárság. A vajdasági idegenforgalom fejlesztését segítő támogatás összértéke 28 millió dinár. A turistajelzések, építési telkek rendezéséről szóló tervdokumentáció kidolgozására, valamint a már meglévő kommunális és turisztikai infrastruktúra további kiépítésére és felszerelésére irányozták elő a támogatást.

– Szabadka város önkormányzata sikeresen pályázott a gazdasági és idegenforgalmi titkárság pályázatán, ennek értelmében 2,2 millió dinár támogatást kaptunk a 2,4 millió dinár értékű beruházásunkra. A palicsi szabadtéri színpad egy részének a felújítását foglalja magába ez a beruházás. Ennek keretében fel fogjuk újítani az öltözőt, aminek köszönhetően olyan idegenforgalmi események megszervezésére is sor kerülhet, amilyenekre eddig nem volt lehetőség – mondta Újhelyi Ákos, Szabadka város gazdasági ügyekkel megbízott tanácsosa.

Nagybecskerek város 2 millió 600 ezer dinár támogatásban részesült.

– Standok, bódék, padok beszerzésére használjuk fel a támogatást, amelyek nélkülözhetetlen kellékei a városban és a környéken zajló művelődési és egyéb jellegű rendezvényeknek. A támogatás egy nagyobb projektum részét képezi, Nagybecskerek város ugyanis célként tűzte ki a Béga-csatorna revitalizációját, amit egy szerbiai és romániai közös projektum révén valósítunk meg – mondta Duško Radišić, Nagybecskerek polgármester-helyettese.

Stanislava Hrnjak a nagykikindai városi képviselő-testület képviselője arról számolt be, hogy kiváló az együttműködés a Tartományi Gazdasági és Turisztikai Titkárság és a város között.

– Már számos alkalommal sikeresen pályáztunk a titkárság támogatásaira. A TERRA Képzőművészeti és Iparművészeti Központ fejlesztésére fordítja a város a elgnyert összeget, amelynek értéke 2 millió dinár. Az intézmény keretében működő múzeum szuvenírrészlegét és dokumentációs központját újítjuk fel.

Ivan Đoković tartományi gazdasági és idegenforgalmi titkár a szerződések átadásakor kiemelte, hogy az utóbbi időszakban évente három százalékkal nőtt Vajdaság látogatottsága.

– Jelentős befektetők jelentek meg az utóbbi néhány évben a hazai turizmus terén. Meg vagyok győződve arról, hogy a vrdniki Wellness és Spa Központ és a palicsi idegenforgalmi lehetőségek a turizmus fejlesztésének egyik legkiválóbb motorjai, s ezáltal Vajdaság kimagasló helyet érhet el a turizmus terén Európában.