2024. április 25., csütörtök

Területrendezés Čardak településen

A legújabb, városi területrendezési terv értelmében hamarosan rendezik Kamenica dél-keleti részét. A 136 hektáron elterülő Čardak településen kialakítják a faluközpontot, iskolát, óvodákat építenek.

A városi képviselő-testület legutóbbi ülésén elfogadott, legújabb területrendezési terv alapján Čardakon kialakítják a település központját, felépítik az egészségházat, valamint általános iskolát, óvodákat és nyugdíjas otthonokat is építenek. Ezenkívül, kiépítik a szennyvízhálózatot, parkokat és zöld területeket alakítanak ki.

A családi házaknak és lakóépületeknek 102,8 hektárt láttak elő, a közterületek legnagyobb részét (22,04 hektár) pedig az utcák kialakítására szánták.

A területrendezési tervet a pillanatnyi állapot alapján dolgozták ki, figyelembe vették, hol húzódnak a lakók által használt földes utak, és hogy hol folynak építkezések.

A legnagyobb gondot jelenleg a járdák hiánya jelenti, a környék lakói kénytelenek az úton közlekedni. A terv szerint minden utcában kiépítik a járdákat, a Sonja Marinković utcában például két méter széles lesz a gyalogjárda, és kerékpárutat is kialakítanak.

Čardakot a Sonja Marinković utca köti össze Kamenicával, ez az utca egy felüljáróval kapcsolódik az IB-21-es közútra, amelynek kijárata van a Tepić százados utcára is, a közúton Újvidék és Pétervárad felé lehet haladni. Ugyanakkor mellékutakat is kialakítanak, amelyek összekötik majd a Čajniče és a Gorska utcát.

A területrendezési terv alapján két óvodát építenek, az egyiket a település északi, a másikat pedig a déli részén. Ezek az objektumok egyemeletesek lesznek, melyekben tetőtéri irodák is helyet kapnak. Čardak keleti részén általános iskolát építenek, de még nem döntötték el, hogy valamelyik meglévő iskolának a kihelyezett tagozatát létesítik, vagy új tanintézményt alapítanak – olvasható a Dnevnik napilapban. Abban az esetben, ha a településfejlesztés befejeztével a környék lakóinak száma meghaladja a 3000-et, még egy iskolát építenek.

A Katherine MacPhail utcában található az egykori angol-jugoszláv gyermekkórház elhagyatott objektuma, ide tervezték a helyi egészségházat. Új objektum építésére nincs engedély, de a régi kórház épületének a felújítása, tatarozása elvégezhető. A település központjában két kétemeletes irodaházat terveztek, amely kielégíti a helybeliek társadalmi igényeit, ezekben üzletek, kávézók, cukrászdák stb. működnek majd.