2024. április 19., péntek

A gyerekek szolgálatában

Kishegyes község iskoláskor előtti intézményének leköszönő igazgatója összegzi az elvégzett munkát

Kőműves Gizella 16 éven keresztül volt a kishegyesi Pán Péter Iskoláskor Előtti Intézmény igazgatója. Ezt a tisztséget a 2018/19-es tanév kezdetén vette át tőle fiatalabb kolléganője, Janó Mária. Kőműves a nélkülözéssekkel és háborúkkal telitűzdelt 90-es évek után került az intézmény élére, így igen sok feladat várt rá.

– Amikor átvettem az intézmény vezetését 2002-ben, nagyon sok feladat és kihívás várt rám. Háború után voltunk, és a 90-es években egyáltalán nem fektettek az iskoláskor előtti intézményekbe. Abból indultam ki, hogy milyen körülmények között szeretnék én dolgozni, valamint hogy biztonságos környezetet teremtsünk a gyerekek számára. Az elmúlt 16 év alatt számos változás zajlott le a társadalomban, és számos próbálkozás volt, hogy hatást gyakoroljanak az intézményre. Viszont az az álláspontom, hogy a legfontosabb megőrizni az intézmény autonómiáját. Amikor átvettem az intézményt, két épületnek is dőlőfélben volt a mezsgyefala. Azzal kezdtem a munkát, hogy ezeket újjáépítettük, s ez akkor nagy beruházásnak számított. Ezt követte Kishegyesen a gazdászati óvoda felújítása és a padlók lebetonozása, mert előtte földes padló volt a szőnyeg alatt. A felújítás során egy konyhával is bővült az épület, és villanyfűtésre állítottuk át azt az óvodát. Óriási változás volt, amikor áttértünk a számítógépes adatfeldolgozásra, mert előtte egy írógépen folyt a munka. Számítógépeket szereztünk be az intézménynek, és továbbképeztük a munkatársakat is – mondta el Kőműves, majd arról is beszámolt, hogy vezetése alatt folyamatosak voltak a felújítások az óvodákban. Többek között tetőcserékre került sor, szigetelték az épületeket, kicserélték a nyílászárókat, és a villanyhálózatot is korszerűsítették. A felújítások mellett bővítették az óvoda felszerelését is: új audiovizuális berendezéseket vásároltak, bővítették a csoportszobák felszerelését, és kicserélték a bútorzatot, valamint készségfejlesztő eszközöket vásároltak. Fokozatosan sikerült felújítani a vizesgócokat is, minden évben másik épületben. A bácsfeketehegyi óvodában meg kellett oldani a szennyvízelvezetést, valamint az épület fűtését, mivel csődbe ment a vállalat, amely biztosította a fűtést. Így kazánházat építettek és kazánt szereztek be – számolt be az igazgatónő.

Az intézmény négy óvodájában 330 és 360 között mozgott a gyerekek létszáma. Ez kis létszám, de ettől függetlenül számos újítást tudtak elvégezni – számolt be az igazgató. Tíz évvel ezelőtt vezették be a bölcsődei szolgáltatást Kishegyesen és Bácsfeketehegyen. Ez új kihívások elé állította az intézményt, többek között a konyhákat is fel kellett újítani.

Az intézmény fejlődése nagymértékben függött a különböző pályázatoktól is. A pályázatírás nagy kihívás volt, aminek sikerült megfelelni, számos sikeres pályázatot bonyolítottak le. Állandó jelleggel folytak a szakmai továbbképzések is, ez azért volt fontos, hogy követni tudták a legújabb pedagógiai módszereket.

– Nagyon sokat köszönhetünk a mindenkori önkormányzatnak, amely az alapítónk is. Lehetőségei szerint mindig segített bennünket, de vállalkozók és magánszemélyek is támogatták a munkánkat. Nyílt hozzáállásunknak köszönhetően sok barátot szereztünk országhatáron innen és túl. Sok segítséget kapunk Bácsfeketehegy és Kishegyes testvértelepüléseitől is, emellett a helyi közösségekre, valamint a Komunal Közvállalatra is mindig számíthattunk – számolt be az igazgatónő. Végezetül azt is elmondta, hogy pályája során egyre nagyobb szerepet kapott az inklúzió és az integráció. Az sem volt egyszerű feladat, hogy a vándorlások és költözések ellenére a kishegyesi óvodák megmaradjanak tiszta magyar nyelvűeknek. Bácsfeketehegyen szerb és magyar nyelvű vegyes csoportok működnek, a szeghegyei óvodában pedig szerb nyelvűek.

Kőműves Gizella az igazgatói székben eltöltött 16 év után most új elképzeléseknek és feladatoknak szeretne eleget tenni – immár ismét óvónőként.