2024. április 25., csütörtök

Éremesélyesek a szerb és a magyar táborban

Ma a szabadfogással rajtol a világverseny, a kötöttfogás jövő hétvégén lesz műsoron

Habár 1904-ben Bécsben már rendeztek nagy nemzetközi megmérettetést a kötöttfogású birkózók számára, az első hivatalos világbajnokságnak az 1950-es stockholmi viadalt tartják. 1951-ben Helsinkiben aztán a szabadfogás is rajtolt, a nők első világeseményét pedig a norvégiai Lørenskogban rendezték meg 1987-ben.

Nem nehéz tehát kiszámolni, hogy a Budapesten ma rajtoló birkózó-világbajnokság a 69. ilyen verseny, s a magyar főváros azzal büszkélkedhet, hogy immár a hetedik világbajnokságát rendezi, a most 15. évfordulóját ünneplő Papp László Budapest Sportarénában pedig harmadik alkalommal rendeznek világversenyt ebben a sportágban.

A magyarok tapasztalata szervezés terén vitathatatlan, s nem véletlen, hogy a Nemzetközi Birkózószövetség (UWW) minden idők legnagyobb birkózóeseményét várja el Budapesttől. A héten megtartott sajtótájékoztató szerint ez meg is valósul, hiszen bejelentették, hogy 114 ország 860 birkózója nevezett be a versenyre, amire nem volt még példa ebben a sportágban. Németh Szilárd, a magyar szövetség és a szervezőbizottság elnöke elmondta, összesen 2000 akkreditált vendéget várnak, akik már 15 ezer vendégéjszakát foglaltak le (ez a szám akár a 20 ezerig is növekedhet), így Nenad Lalovićnak, a Nemzetközi Birkózószövetség (UWW) szerb elnökének lesz oka gratulálni a magyar szervezőknek a jövő vasárnapi záráskor.

Az MBSZ első embere azt is megemlítette, hogy a jegyértékesítés is jól halad, hiszen szerdáig 40 ezer belépőt adtak el, s a fokozott nemzetközi érdeklődést jól tükrözi, hogy szerdáig 60 országból vásároltak jegyeket, ami mára nyilván még több lett. Kiemelte azt is, hogy az M4 Sporton a kilenc nap során napi tíz óra közvetítés lesz majd látható.

Németh Szilárd külön köszönetet mondott a magyar kormánynak, amiért az első pillanattól kezdve pártolta a rendezést. Kiemelte, hogy nagy támogatást kapott a magyar csapat a vb-felkészülés során, így a versenyzők mindent megkaptak, amit csak kértek, igazi „XXI. századi” körülményeket biztosítottak számukra. Orbán Viktor kormányfő egyébként jövő vasárnap élőben tekinti meg a döntőket…

A Magyar Nemzeti Bank egyúttal ünnepélyesen kibocsátotta azt az 50 forintos pénzérmét, amely a világbajnokságra készült, kétmillió példányban. Az érme előlapja az eredetivel megegyező, a hátoldalán pedig Kósa István tervei alapján készült birkózódobás látható, a félkörben futó „birkózó-világbajnokság” felirat alatt.

A magyar válogatottak egyébként Mátraházán (szabadfogás és nők) és Tatán (kötöttfogás) készültek. A híres tatai edzőtáborban ott volt a szerb válogatott is, az olimpiai bajnok Davor Štefanekkal, a világbajnok Nemes Viktorral és az Európa-bajnok Frísz Krisztiánnal az élen, valamint Tatán edzett az orosz, az amerikai, az üzbég, az indiai és a japán csapat is.

A magyar csapat tagjai közül a többség nem küzdött súlyos sérüléssel, mindenki tudott tréningezni, amire szükség is volt a felkészülés finisében. Kiss Balázs térdével akadtak problémák, és Bácsi Péternek fájt egy kicsit az oldala, de semmi komoly baj nincs, így Sike András szövetségi kapitány bizakodó: „Nincs okunk rá, hogy ne legyünk optimisták. Négy-öt emberünk odaérhet a dobogóra, s nagyon bízom benne, hogy minél többen fel is állhatnak majd rá.”

A szerb csapat kapcsán csak annyit tudunk, hogy köztük is legalább három éremesélyes van, de még mindig nem teljesen világos, ki melyik súlycsoportban indul. Minden attól függ, hogy Štefanek mennyire tud lefogyasztani, így a 63, 67 és 72 kg-ban az olimpiai bajnok, Nemes Máté és Aleksandar Maksimović lesz majd. Akad még egy kis kérdőjel a 82 és a 87 kg körül is, de nagyon úgy néz ki, hogy a könnyebb súlycsoportban Nikolaj Dobrev, a nehezebben pedig Vladimir Stankić kap helyet. A 97 kg-os súlycsoportot a honosított grúz, Mihail Kajaia uralja, de vele kapcsolatban is vannak kérdések, mert nem pontosan tudni, hogy sérüléssel bajlódik, vagy csak formahanyatlásról van szó. Meg kell említeni azt is, hogy Szerbiát két bíró képviseli: a nők mezőnyében a nagybecskereki Vesna Piperski-Cucić bíráskodik majd, a kötöttfogásúaknál pedig a magyarkanizsai Lőrincz Rudolf.

A szövetségtől kapott információk szerint a fiúk október 18-án tértek vissza Tatról, s az utolsó napokat Zentán töltik.

A szabadfogású program október 20. és 23. között lesz, majd a nők következnek (október 22–25.), és a kötöttfogásúakkal (október 25–28.) zárul a program.

A szerb válogatott

Kötöttfogás: Frísz Krisztián (60 kg), Davor Štefanek, Nemes Máté, Aleksandar Maksimović (63-67-72 kg), Nemes Viktor (77 kg), Nikolaj Dobrev (82 kg), Vladimir Stankić (87 kg), Mihail Kajaia (97 kg).

Szabadfogás: Stevan Mićić (57 kg), Zaur Efendiev (74 kg).

A magyar válogatott

Kötöttfogás: Andrási József (55 kg), Torba Erik (60 kg), Váncza István (63 kg), Krasznai Máté (67 kg), Korpási Bálint (72 kg), Lőrincz Tamás (77 kg), Bácsi Péter (82 kg), Lőrincz Viktor (87 kg), Kiss Balázs (97 kg), Lám Bálint (130 kg).

Szabadfogás: Farkas Rajmund (57 kg), Molnár József (61 kg), Asarin Roman (65 kg), Lukács Norbert (70 kg), Gulyás Zsombor (74 kg), Nagy Mihály (79 kg), Veréb István (86 kg), Hatos Gábor (92 kg), Olejnik Pavlo (97 kg), Ligeti Dániel (125 kg).

Nők: Köteles Alexandra (50 kg), Dénes Mercédesz (53 kg), Galambos Ramóna (55 kg), Barka Emese (57 kg), Dollák Tamara (59 kg), Sastin Marianna (62 kg), Sleisz Gabriella (65 kg), Wilson Vanessa (68 kg), Szmolka Nikolett (72 kg), Németh Zsanett (76 kg).