2024. március 29., péntek

Pokolgép robbant az afganisztáni választások második napján

Út mentén elhelyezett robbanószerkezet végzett 11 civillel az afganisztáni parlamenti választások második napján - közölték helyi tisztségviselők

A pokolgép egy kisbuszt szakított szét a kelet-afganisztáni Nangarhar tartomány Acsin körzetében - mondta el Attahullah Hogyjáni tartományi kormányszóvivő.

Az áldozatok között hat gyerek és egy nő van.
Egyelőre senki sem jelentkezett elkövetőként, de a térségben a tálibok és az Iszlám Állam dzsihadista szervezet is aktív. A kabuli kormány ellen fegyveres felkelést folytató tálibok korábban a választások bojkottjára szólították fel a lakosságot, és támadásokkal fenyegettek. 
Vaisz Barmak afgán belügyminiszter szerint szombaton országszerte 192 incidensben legkevesebb 28-an vesztették életüket, köztük a biztonsági erők 11 tagja. Összesen 102 ember sebesült meg.
Az ENSZ szerint összesen 2789 civil vesztette életét Afganisztánban az idei év első kilenc hónapjában, és 5252 sebesült meg.
Ma az ország 34 tartományából 14-ben folytatódtak a parlamenti választások. Országszerte 401, ezekből Kabulban, a fővárosban 45 olyan szavazóhelyiség nyitotta meg kapuit Afganisztánban ma kora reggel, amely technikai, biztonsági vagy adminisztratív okokból maradt zárva előző nap. Abdul Badi Szajat, a Független Választási Bizottság vezetője szerint a 8,8 millió regisztrált választóból hárommillióan adták le szavazatukat szombaton, a parlamenti választások első napján.