2024. április 25., csütörtök
KALANDOZÁSOK GÖRÖGORSZÁG LEGZÖLDEBB SZIGETÉN (5.)

A türkizkék paradicsom

Röpke kirándulás Poszeidon szerelmi rejtekhelyén, vagyis Paxi szigetén

Korfura nem szabad ellátogatni anélkül, hogy az ember ne látogatná meg Paxosz és Antipaxosz szigetét. Tudta jól ezt kedvesem is, be is szervezett egy hajótúrát, amire már új barátaink, Angi és Simon is eljöttek velünk. Az egész napos kirándulás fejenként 25 euróba került. A városban egymás hegyén-hátán találni utazási irodákat, amelyek hasonló túrákat kínálnak. Szerveznek hajótúrákat Albániába, a kontinentális Görögországba, sőt búvártúrákat is. Szinte minden nap indul több hasonló kirándulás, magánautóbuszok tucatjai szedik össze reggelente a Korfu melletti üdülőtelepüléseken a kíváncsi turistákat.

Voutumi strand türkizkék vize Antipaxosz szigetén (Diósi Árpád felvétele)

Voutumi strand türkizkék vize Antipaxosz szigetén (Diósi Árpád felvétele)

A hajónk Korfu kikötőjéből indult. A kétórás út alatt a bárban frissen sült szuvlakit lehetett fogyasztani. Mi nem tettük, darabja ugyanis 2 euróba került, és csak egy pitát kapott hozzá az ember. A Paxi név egyébként a görög nyelvben többes számú, eredetileg Paxosz és Antipaxosz szigeteinek együttes neve, de ma már az egykori Paxoszt is így nevezik a görögök.

Annak ellenére, hogy Korfuhoz Paxosz van közelebb, először kistestvéréig, Antipaxosz szigetéig hajóztunk. A szigetecske mindössze 2 négyzetkilométer, és 3 kilométerre délebre található Paxosztól. Állandó lakossága 100 fő alatt van, és annak ellenére, hogy ilyen kevés ember él itt, a minőségi muskotályos borok készítéséről híres. Az érintetetlen kis sziget viszont a gyönyörű türkizkék vizű strandjairól nevezetes. Három legismertebb strandja a Vrika, Mesa és a Voutumi. A mi hajónk az utóbbi közelében kötött ki egy sziklánál, vagy egy tucat hajó társaságában, fürödni a hajóról lehetett. Aki akart, kiúszhatott a homokos strandra is (a másik kettő kavicsos), de a legtöbben a környező sziklák között úszkáltak. Többedmagunkkal beúsztunk egy közeli barlangocskába is...

A térség legnagyobb barlangja, az Ipapandi Poszeidón székhelye volt (Diósi Árpád felvétele)

A térség legnagyobb barlangja, az Ipapandi Poszeidón székhelye volt (Diósi Árpád felvétele)

Paxosz szikláiról is híres (Diósi Árpád felvétele)

Paxosz szikláiról is híres (Diósi Árpád felvétele)

Paxosz a 7 főbb Jón-sziget legkisebbike (20 négyzetkilométer), Korfutól 12 km-re fekszik. Elsősorban kristálytiszta vizéről, olajfaligeteiről, sziklaképződményeiről és barlangjairól híres. A mitológiai történet szerint a sziget úgy keletkezett, hogy a tengerek istene, Poszeidón háromágú szigonyával egyetlen hatalmas csapással leválasztotta Korfuról, hogy Amphitrité szeretőjével legyen egy szárazföldi szerelmi rejtekhelye, ahol a felesége nem találja meg. Először a sziget nyugati oldalán található legnagyobb tengeri barlanghoz, az Ipapandihoz vettük az irányt. Ez a térség legnagyobb barlangja, és egy kisebb hajó teljes egészében belefér. A mi hajónk sajnos túl nagy volt, így csak az orrát dugta be a sziklanyílásba. A barlang Szűz Máriáról kapta a nevét, és állítólag ez volt a tenger királyának, Poszeidónnak a székhelye. Ezt követően megcsodáltuk a nyugati part igéző sziklaképződményeit, majd a sziget székhelyére, Gaioszba vettük az irányt, és két órát töltöttünk ott. A város a sziget legnagyobb települése 900 lakossal.

Gaiosz előtt fekvő Agiosz Nikolaosz szigetecske (Diósi Árpád felvétele)

Gaiosz előtt fekvő Agiosz Nikolaosz szigetecske (Diósi Árpád felvétele)

Gaiosz igazi tengerpari kisváros (Diósi Árpád felvétele)

Gaiosz igazi tengerpari kisváros (Diósi Árpád felvétele)

A kikötő bejáratánál, közvetlenül a város előtt fekszik az Agiosz Nikolaosz szigetecske templomával és világítótornyával, egy csatornát kialakítva ott, amelyben rengeteg halászcsónak, bárka és jacht található. A partot színes házacskák szegélyezik a velencei és brit időkből, az utcákat belengi a tenger illata, igazi tengerpari kisvárosban barangolhatunk. Gaiosznak van egy kis strandja (Gianna) és kompkikötője is, ahonnan Korfuba és Igoumenitsába lehet eljutni. Annak ellenére, hogy szezon vége fele jártunk, rengeteg turista járkált a szűk utcácskákon, s bár itt is egymás hegyén-hátán vannak tavernák, kávézók és ajándékboltok, nem lehetett helyet találni. Az árak egyébként itt a legmagasabbak a környéken, Korfuhoz képest 15–30 százalékkal volt drágább minden. Paxosz és Gaiosz, amíg fel nem fedezték a turisták, a művészek kedvelt menedékhelye volt. A szigetnek megközelítőleg 2500 lakosa van, akik a turistaszezonon kívül olívaolaj-készítéssel és halászattal foglalkoznak. A sziget legnagyobb ünnepe június 29-e, vagyis Szent Péter és Pál ünnepe, ekkor a szentek tiszteletére körmenet indul a szigeten, és hajnalig tartó tánccal folytatódik az ünneplés.

Agiosz Nikolaosz szigetecske vágta csatorna Gaiosznál (Diósi Árpád felvétele)

Agiosz Nikolaosz szigetecske vágta csatorna Gaiosznál (Diósi Árpád felvétele)

A kirándulás idegenvezetője, a kongói származású Maria több nyelven, angolul, olaszul és franciául kalauzolta a hajó utasait, és mindenben a segítségünkre volt. Meg is barátkoztunk vele, a hazafelé tartó utat végigbeszélgettük, sokat elárult a helyiek életéről. Korfuba érve újból megcsodálhattuk Andrej Melnicsenko orosz oligarcha A nevű hajóját, amely jelenleg a világ legnagyobb vitorlás jachtja. A 142,8 méter hosszú hajó árbócai 90 méteresek, és több mint 400 millió euróba került. A vitorlás 8 szintes, van rajta úszómedence, helikopter-leszálló hely, egy víz alatti kilátószoba, többek között egy szoba a kutyáknak, a táskáknak és a cipőknek, valamint egy tengeralattjáró is. Hiába azonban a sok pénz, mint azt Maria megjegyezte, amióta a milliárdos és felesége (az egykori szerb modell és énekesnő Sandra Nikolić) Korfun van 3 jachtjával (ami miatt mindenből 3 darabot vesznek: például cipőt, kabátot, papucsot), sohasem látták őket mosolyogni. Vajon mi a tanulság?

Valakinek csúnya, másnak szép az A, a világ legnagyobb vitorlás jachtja (Diósi Árpád felvétele)

Valakinek csúnya, másnak szép az A, a világ legnagyobb vitorlás jachtja (Diósi Árpád felvétele)

A következő részben egy újabb hajókiránduláson megismerjük a sziget északkeleti részét és az igazi görög vendégszeretet.