2024. április 19., péntek

Dunav je nestao

Stučnjaci ni u toku sledeće nedelje ne računaju na rast vodostaja

Rekordno je nizak vodostaj na Dunavu-javljaju u novinama iz više zemalja. Ovih dana u Budimpešti je oboren rekord od pre 71 godine-potvrdili su nadležni. U utorak u Budimpešti je vodostaj bio na 49 centimetara, što je za 2 centimetra manje nego 6. novembra 1947. godine.

U mađarskim medijima podsećaju da su u XIX veku odredili nultu tačku za visinu, što je vezano za najmanji nivo vodostaja u određenoj godini. Od tada su se pojavljivali i niži nivoi vodostaja, što su označili negativnim predznakom. Ako je negde nivo vodostaja na nuli to ne znači da je reka nestala, dubina reke još uvek može da iznosi i nekoliko metara.

Juče je kod Bezdana vodostaj iznosio -86 centimetara na Dunavu, kod Gomboša -26, kod Novog Sada 6, Zemuna 194, Pančeva 232, Smedereva 436. Sava takođe opada, kod Šapca je najniža -81 centimetar. Slična je situacija i na Kolubari i na Velikoj Moravi.

Nizak vodostaj je posledica suše. Dejan Vladiković, koordinator u Institutu za Hidrometeorologiju, objasnio je da je od početka avgusta na Balkanu jako malo kiše palo, što ima posledice. Na gornjem Dunavu su već i ranije počeli problemi, jer u Nemačkoj i Austriji već od maja nije bilo padavina.

Još oko deset dana će potrajati vreme bez padavina prema procenama. Najkritičnija je situacija na Dunavu, gde se rečni saobraćaj ograničava, naročito u Nemačkoj i Austriji, dok je u Češkoj, Slovačkoj i Mađarskoj nešto bolja situacija. U Srbiji smo izdali upozorenje za rečni saobraćaj od Bezdana do Zemuna. Na ovim područjima predlažemo da brodovi saobraćaju oko navigacionih nivoa ili ispod njih. Na Savi je takođe kritično nizak vodostaj. Zbog niskog vodostaja na nekim delovima su nastale i poteškoće oko snabdevanja vodom.

-Što se tiče dugoročne prognoze, temperatura se u naredna dva meseca neće znatno smanjivati, tako da ne možemo računati na velike padavine, i može da se desi da ćemo godinu započeti sa manjkom vode - rekao je Vladiković.

Što se tiče održivosti hidroelektrana i proizvodnje struje, za sada nema opasnosti. Da bi sa odgovarajućom količinom vode započeli zimu, narednog meseca bi trebalo da padne 100-250 litara kiše po kvadratnom metru. Nizak vodostaj, pored niza problema u poljoprivredi, može da doprinese i poskupljenju goriva. Zbog niskog vodostaja Dunava neće se moći prevoziti gorivo po Srbiji, tako da će se teretni saobraćaj odvijati cisternama iz Crne Gore i Bugarske. To naravno povećava troškove prevoza. Dok se ne uspostavi normalan vodostaj na Dunavu, suvišno je računati na smanjenje cene goriva-rekao je Nebojša Atanacković, jedan od vlasnika Nafta Rt. za dnevni list Kurir.