2024. április 18., csütörtök

Ruši se nekadašnji hotel Panonija

Ovih dana će se raspisati tender za javne nabavke za izgradnju Venus kupališta – Arpad Fremond, predsednik SVM-a u Bačkoj Topoli, održao je konferenciju za štampu

Započeto je rušenje dva gornja sprata nekadašnjeg hotela Panonija, koji je nezakonito izgrađen. Građevinu bi voleli obnoviti do 2020. godine i pustiti u rad. Arpad Fremond je objasnio i detalje o drugim važnim projektima, kao što je izgradnja stadiona i prečistač otpadnih voda u Topoli.

-Spratovi hotela ne samo što su izgrađeni nezakonito, već statistički opterećuje i donji deo građevine. SVM je 2016. na izborima dao obećanje da će rešiti problem. Kada je samouprava kupila građevinu, ovaj korak se može smatrati drugom fazom rešavanja. Rušenje je započeto, tako da su se stvorili uslovi za raspisivanje tendera za izgradnju krova. To će biti treća faza projekta, koja se planira da se odradi tokom 2019. Nadamo se da ćemo 2020. pustiti u rad ovaj objekat - istakao je Fremond.

-Cilj nam je da sobe za prenoćište budu osposobljene, i u saradnji sa Kulturnim centrom planiramo i druge sadržaje. Zatim planiramo da preselimo i neke važnije institucije u Topoli - izjavio je Fremond, a zatim nam je otkrio da je za rušenje izdvojeno 8 miliona dinara, a dalje korake će rešavati iz sredstava koja su dobijena preko konkursa. Fremond nam je objasnio i to da izgradnja kupališta Venus kasni zbog toga što je bilo potrebno da se dinamika izgradnje uskladi sa izgradnjom stadiona.

-Želim da se izvinim građanima što kasnimo sa raspisivanjem konkursa za tender za izgradnja Venusa. Razlog je taj što su projektanti morali uskladiti radove na dva velika objekta, Venusu i Stadionu, koji se grade paralelno. Ranije smo uspeli da srušimo stari kompleks bazena i izbušimo novi bunar. Vrednost radova Venusa je 700 miliona dinara. Lokalna samouprava će u budžet do 2020. godine moći da izdvoji polovinu iznosa. Drugu polovinu će obezbediti pomoću sredstava dobijenih preko konkursa - objasnio je Fremond, a takođe je spomenuo i veoma važno pitanje, problem prečišćavanja vode.

-Izgradnju bi voleli da započnemo 2019. godine iz sredstava sa konkursa koje raspisuje pokrajinska vlada. Ceo iznos koji je potreban je 400 miliona dinara. Deo sredstava treba da obezbedi opština, i 100 miliona dinara je već samouprava ostavila sa strane za ovu svrhu, zahvaljujući uspešnom poslovanju Komgrad preduzeća. Smatram da se ciljevi mogu ostvariti samo ukoliko samouprava nađe partnere na više nivoa i u opštini i šire.

IZBORI NACIONALNIH SAVETA 2018.

Fremond je skrenuo pažnju građanima na to koliki značaj imaju predstojeći izbori nacionalnih saveta, i zamolio je svakog mađarskog građanina da uzme učešće u izborima mađarskog vojvođanskog parlamenta. Predstavio je kandidate sa liste u Bačkoj Topoli sa punim poverenjem.

-Ana Kišimre Serda, koreograf, predavač. Radi u Osnovnoj Školi „Doža Đerđ" u Gunarošu i rukovodilac je Mađarskog Kulturnog Centra „Kodalj Zoltan". Drugi kandidat je Robert Fazekaš, završio je tehnički fakultet u Subotici, zamenik je predsednika lokalne samouprave, od 2007. izrađuje biznis planove, a od 2016. je zamenik direktora Industrijskog parka Bačke Topole. I u civilnom životu je aktivan i adekvatno zastupa interese zajednice - rekao je Fremond.