2024. április 19., péntek

Nehézkesen halad a vetés

Az olajrepce mintegy 20 százaléka ki sem kelt az aszály miatt – A kukorica átlaghozama meghaladja a 10 tonnát – Októberi szemle a topolyai határban

Az őszi árpa vetése befejeződött, a búza vetése még tart. A szakemberek szerint fontos lenne a talaj megfelelő előkészítése, amit eddig akadályozott az időjárás. A közép-bácskai határban a szárazság miatt sokan csupán redukált megmunkálást végeztek, mélyszántás helyett csak tárcsáztak.

Fotó: Tóth Péter

Fotó: Tóth Péter

A növénytermesztők szinte minden növényi kultúra esetében jó hozamokat jegyeztek ebben az évben, a terményárakkal azonban már nem minden esetben lehetnek elégedettek. Az őszi árpa optimális vetési időszakán lassan túl vagyunk, ilyenkor már a búza vetése is meg szokott kezdődni. A hosszan tartó szárazság azonban nehezíti a talaj előkészítését. Az olajrepcemag már korábban a talajba került, a legtöbb parcellán szépen kifejlődtek a növények, de most már csapadékra szomjaznak.

Branko Dudić, a topolyai Bácska Földműves-szövetkezet igazgatója elmondta, hogy a saját földjeiken ezekben a napokban már befejeződik a búza és az őszi árpa vetése. A magágy-előkészítés valamivel könnyebb azokon a parcellákon, amelyeken az elővetemény kukorica volt, mert ezeken a területeken kevésbé száradt ki a talaj. Ahol azonban napraforgó után kellett a talajt megmunkálni, ez még a komoly gépekkel is nehézségekbe ütközött. A kistermelők könnyebb munkagépekkel el sem tudták végezni a megfelelő talaj-előkészítést. Sokan csak redukált talajmegmunkálást alkalmaztak, szántás helyett csupán tárcsázták a földet. Az igazgató szerint azonban nincs mire várni, jobb minél előbb elvetni az őszi kalászosokat, mert később, ha beköszönt az esős időszak, lehet, hogy nem lehet rámenni a földekre. Ajánlása szerint a vetést követően hengerrel kell a talajt tömöríteni, hogy kisebb legyen a kipárolgás.

Elmondta azt is, hogy a társastermelők még szerződhetnek búzára. A szövetkezet vetőmagot, alaptrágyát, fejtrágyát és növényvédő szereket is biztosít a szerződést kötő kistermelőknek. Dudić szerint az elvetett olajrepce mintegy 20 százaléka ki sem kelt, ezért ezeken a helyeken a termelők most búzával vagy árpával próbálkozhatnak. A repceföldeken a rovarok ellen is védeni kellett.

A kukorica betakarítása mintegy 90 százalékban befejeződött, az átlaghozamok hektáronként meghaladják a 10 tonnát is. Régen nem termett ilyen jól a tengeri, a száraz időszak miatt a nedvességtartalma is alacsony. Az igazgató elmondta, hogy a Bácska 14 dinár és 20 parás áron felvásárolja a 14 százalékos nedvességtartalomra átszámított kukoricát. Az idén nem kell költeni a termény szárítására. A napraforgót már kifizették, 29,50 dinár lett a végleges elszámolási ára. Más haszonnövények árát is figyelembe véve megállapítható, hogy idén a hagyományos szántóföldi kultúrák közül a kukorica termesztésével lehetett megvalósítani a legnagyobb jövedelmet.

Dudić elmondta, hogy a topolyai szövetkezet továbbra is felvásárolja a malacokat és a hízósertéseket. Előbbi kilójáért 180, a hízókért 140 dinárt fizetnek. Ez viszonylag alacsony árnak tekinthető, az igazgató emlékeztetett rá, hogy egy évvel ezelőtt a hízó ára elérte a 170–175 dinárt is, a malacokért pedig több mint 200 dinárt kellett fizetni. Véleménye szerint a jelenlegi körülmények között a hízókért 160, a malacokért 220 dinár lenne a reális, elfogadható ár.