2024. április 19., péntek

Esély az önállóságra

A bácskossuthfalvi Otthon kliensei a Holding Hands – az emberségesebb életért eu-s projektum részesei

A bácskossuthfalvi Otthon Értelmi Fogyatékosokat Gondozó Intézet második alkalommal is részt vesz az Európai Unió által támogatott, a fokozott felügyeletet igénylő egyének otthonteremtő projektjében. Az elképzelések megvalósításában a szociális védelem terén az egyik legnagyobb múltra visszatekintő budapesti szervezet, a Kézenfogva Alapítvány nyújt szakmai hátteret az intézménynek.

– Az EU-ban elterjedt nézet szerint a fogyatékkal élők számára létesített intézményeket olyan kis férőhelyes, otthonosabb, humánusabb megoldásra kell átalakítani, ami közelebb áll a hétköznapi élethez, alkalmat biztosítva a kliensek számára az önálló életre, hogy önmaguk próbálják megoldani a szükségleteiket, a kívánságaikkal összhangban. Persze magától értetődően, megfelelő szakfelügyelet mellett. Az Otthonnak már van gyakorlata ebben a történetben, hiszen már korábban részt vettünk hasonló programban – nyilatkozta Majláth Béla, az Otthon igazgatója.

Egy-egy ilyen projektum konkrét megvalósítása nagyon sok előkészülettel és adminisztrációval jár. Jelenleg az erre kiválasztott ingatlan tereprendezése zajlik, illetve adott időben megkezdődik majd a könnyűszerkezetes házak felépítése is.

– Húsz kliensünk közül jelöljük ki azt a nyolc személyt, aki majd kiköltözhet. Kétszemélyes hálószobákról beszélünk, a házakban pedig közös a nappali és a konyha, a fürdőszoba, illetve az előszoba. Az Otthon munkatársai egyfajta felügyelői szerepet látnak el ebben a helyzetben. Szabály, hogy semmiképen sem oldhatják meg mások helyett a feladatokat. Ez számunkra szakmai kihívás is, s ezzel kapcsolatban nagyon sok tapasztalatot adtak át a budapesti Kézenfogva Alapítvány munkatársai – részletezte Majláth Béla, majd elmondta azt is, hogy fontosnak tartja a falu lakosságát is tájékoztatni, illetve az építkezésre kijelölt telek utcájában élő lakosoknak hamarosan egy tribün keretében számolnak be a reintegrációs programmal kapcsolatos tudnivalókról.

A kitagolás keretében már épült lakóház a faluban (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A kitagolás keretében már épült lakóház a faluban (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– A korábbi projektum alkalmával voltak olyan jellegű aggályaink, hogy nem találják majd meg a helyüket a programban részt vevő klienseink. Ugyanakkor azzal kellett szembesülnünk, hogy bizonyos felelőtlen egyénekkel szemben nekünk kellett megvédenünk a reintegrációban részt vevőket olyanoktól, akik ki akarták például anyagilag használni klienseink hátrányos helyzetét – mesélte az Otthon igazgatója.

A projektum keretében az Otthon feladata még, hogy olyan hasznos és produktív tevékenységet szervezzen a lakóknak, amivel akár piacképes terméket is tudnak készíteni, illetve produktív tagjai tudnak válni a társadalomnak.

– Körültekintően kell kiválasztani ezt a tevékenységet, figyelembe kell venni a csökkentett munkaképességgel járó kihívásokat. Több jó példával volt szerencsénk Európa országaiban megismerkedni, persze Szerbiában más a jogi feltétele ennek a történetnek. A Holding Hands programunk „ikertestvéreként” megvalósított korábbi projekt résztvevőit a belgrádi Bio Idea céggel kötött együttműködés során sikerült aktivitásba vonni, hideg eljárással, természetes alapanyagokból készült, minőségi szappanokat készítenek – nyilatkozta az igazgató.

A Holding Hands 210 ezer euró összértékű projektjének anyagi hátterét – az Otthon önrészének vállalása mellett – az Európai Unió biztosítja.

Nyitókép: A kitagolás keretében már épült lakóház a faluban (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)