2024. április 19., péntek
NEMZETI TANÁCSI VÁLASZTÁSOK 2018

Élni kell az MNT nyújtotta lehetőségekkel

Hangzott el a közösségi találkozón Temerinben

Magyarok Vajdaságban – a nemzetépítés lehetőségei címmel közösségi találkozót tartott szerdán este a temerini Ifjúsági Otthonban a VMSZ községi szervezete, amelynek résztvevői a Magyar Nemzeti Tanács-i választásokra készülő Magyar Összefogás listájának három jelöltje: Ternovácz István újságíró, Losoncz Dávid ügyvéd és De Negri Ibolya pedagógus, valamint Fehér László, a VMSZ Intéző Bizottságának tagja.

Ternovácz István a közösségi találkozó hallgatósága előtt (Góbor Béla felvétele)

Ternovácz István a közösségi találkozó hallgatósága előtt (Góbor Béla felvétele)

A vendégeket és a szép számban megjelenteket Pásztor Róbert, a VMSZ temerini községi szervezetének városközponti helyi szervezetének elnöke üdvözölte és köszöntötte. Ezt követően a Magyar Összefogás listájának jelöltjei kaptak szót és beszámoltak arról, miért vállalták a jelölést és megválasztásuk esetén, hogyan kívánnak tevékenykedni a Magyar Nemzeti Tanácsban, segíteni és javítani a vajdasági magyarság helyzetén.

Ternovácz István elmondta, hogy a nemzetpolitikáról és a nemzetépítési lehetőségekről beszélve nem lehet figyelmen kívül hagyni a Prosperitati Alapítvány nyújtotta eddigi eredményeket, mellyel kapcsolatosan mintegy tízezer magyar család kapott támogatást a magyar kormány jóvoltából. Ezen túlmenően amikor reményvesztett érzésünkben azt látjuk, hogy itt vannak gyermekeink, akik akarnak élni, kapaszkodni, akkor megpróbáljuk újraértékelni magunkat és azt mondjuk, próbáljunk meg mi is itthon, a szülőföldünkön élni és maradni.

– Abban bízok, hogy ha bekerülök az MNT-be – 13. vagyok a listán – lesz mit tennem itt helyben is. Jó barátom mondta egy beszélgetésünk alkalmával, hogy ha már nem terem meg az a nagyfokú autonómia, amit megálmodtunk, akkor a magunk kis autonómiáját kell építgetnünk. Merem remélni, hogy ehhez kapok majd útmutatót, és ha odakerülök, tenni is tudok majd közös ügyünk érdekében – mondta.

Losoncz Dávid arról beszélt, hogy a temerini magyar művelődési egyesületnek még saját ingatlan vagyona sincs. A tönkremenőben levő színpad deszkáit a tagság önerőből újította fel. Az MNT anyagilag már sok egyesület beruházását támogatta, talán egyszer majd a temerini magyar művelődési egyesület új épületének felépítését is. De az MNT támogatásai mellett szükség van a másfelől érkező támogatási programokra is, amelyek jó része már jelen van a közösségben.

A temerini gyökerekkel rendelkező De Negri Ibolya szabadkai középiskolai tanár, többek között az MNT oktatási programjairól beszélt, megemlítve a mindenki részéről már jól ismert beiskolázási- és ösztöndíjprogramokat, amelyek sok szülőt tehermentesítenek. Ezekkel a lehetőségekkel mindenkinek élnie kell! Ösztönözni a fiatalokat, hogy maradjanak a szülőföldjükön, mert már megvannak a lehetőségek a karrierépítéshez, és a családalapításhoz.

A bemutatkozásokat követően a beszélgetésbe bekapcsolódott Fehér László, aki elmondta, hogy a vajdasági magyar közösséget, amely az egyetemes magyar közösség része kíván lenni, miben segíti a Magyar Nemzeti Tanács. Fontos, hogy november 4-én minél többen kimenjenek szavazni, mert bár nem kétséges a választások megnyerése, fontos a Magyar Összefogás választási programjának minél nagyobb támogatása. Miavecz Béla támogatta egy temerini magyar kultúrház felépítését és felhívta a hallgatóság figyelmét a százéves magyar intézmények megőrzésére és fejlesztésére. Snejder Sándor saját példáján keresztül az anyanyelven történő iskoláztatás fontosságáról beszélt. Végül mielőtt a közösségi találkozót berekesztette volna, Pásztor Róbert arról értesítette a jelenlevőket, hogy az önkormányzat jövőre tervezi felújítani és bővíteni az Ifjúsági Otthont és mintegy 85 millió dináros beruházással felújítani a Kókai Imre iskolát.