2024. április 23., kedd

Ki és mekkora állami földet bérelhet?

Ki és mekkora állami földet bérelhet?

A szabadkai városi képviselő-testület szeptember 25-én megtartott ülésén elfogadta a város éves mezőgazdasági tervét. Ennek alapfeltétele volt az, hogy döntés szülessen az állami földek bérbeadásáról. Ez bizonyos nehézségekbe ütközött, hisz mint ahogy arról korábban hírt adtunk, a törvényben lévő rések lehetőséget adnak a visszaélésekre, és többen jogtalanul próbáltak a jogosnál nagyobb mennyiségű földterülethez jutni a meghatározott 195 eurós hektáronkénti bérleti díj ellenében.

Osztrogonác Simon, a Szabadkai Városi Tanács mezőgazdasággal megbízott tagja lapunknak elmondta, hogy habár országszerte megnövekedett a bérbe adható földterületek száma, Szabadkán valamelyest csökkent a vagyon-visszaszármaztatás következtében. A földek iránti kereslet viszont növekszik, elsősorban az állattenyésztők részéről, akik a bérbeadás során előnyt élveznek a csupán növénytermesztéssel foglalkozó gazdákkal szemben.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

– Szabadka területén mintegy 12 500 hektár megművelhető állami földterület van, és az idén 251 igénylést adtak át. A teljes igénylések körülbelül 14 000 hektárt tettek ki, így kénytelenek voltunk minden esetben 20 százalékot levonni. Nagy problémát jelentett, hogy a törvényben lévő kiskapukat többen igyekeztek kihasználni. A köztársasági állategészségügyi felügyelőség az eladási ívek alapján állítja össze a végső számot, és itt lehetőség van a visszaélésekre, hisz az állományba a farmon az egész év folyamán megfordult állatokat is bele lehet számolni. A mezőgazdasági bizottság június elején szembesült a problémával. Volt néhány olyan állattenyésztő, akikről mindenki tudta, hogy nem rendelkezik akkora állománnyal, mint amekkorát a beadott dokumentumokkal igazolt. A próbálkozásaink csak részben vezettek sikerhez, de az egész folyamat időigényes volt, és ezért csúszott szeptemberig az éves mezőgazdasági terv meghozatala. Tudomásom szerint a közeljövőben változtatni fognak a törvény problémás szakaszán, mivel így komoly gondot varrnak az önkormányzatok nyakába – fogalmazott Osztrogonác. A tanácsos azt is elmondta, hogy akik jogtalanul igyekeznek nagyobb földterületet bérelni, valójában a kistermelőket károsítják meg.

Osztrogonác Simon (Fotó: Benedek Miklós)

Osztrogonác Simon (Fotó: Benedek Miklós)

Itt jegyezzük meg, hogy az állami földterületek bérbe adását a visszaszármaztatás folyamatának lezárásáig csak egyéves időtartamra engedélyezik. Az ígéretek szerint ez az idei év végéig befejeződik, és a remények szerint az október 31-éig nyitva álló pályázat, amely a jövő évi programra szól, már többéves, 3–5 évig tartó bérleti lehetőségeket nyújt az állattenyésztők részére. Ugyanakkor a Szabadkától északra, Tavankúttól Királyhalmáig húzódó szakaszon körülbelül 2000 hektárnyi homokos állami földterület van, ezek esetében a hosszabb távú bérleti lehetőség vezethet csak kielégítő eredményre, ehhez viszont megfelelő törvényi keretek szükségesek.

Vitković Aleksandar, a városi közigazgatás mezőgazdasági és környezetvédelmi titkárságának titkára elmondta, hogy a bérbe adható állami földeket kiosztották az állattenyésztők között, akiknek azonban joguk van visszautasítani, vagy részben visszautasítani azt. Az így fennmaradó földterületeket még az év végéig licitáció során megpróbálják bérbe adni.

A titkár emellett a statisztikákról is szót ejtett.

Vitković Aleksandar (Fotó: Benedek Miklós)

Vitković Aleksandar (Fotó: Benedek Miklós)

– Amikor az állami földek bérbe adásáról beszélünk, a legtöbben azt gondolják, hogy csak a nagytermelők rúghatnak labdába. Viszont a statisztikák mást mutatnak, hisz az igénylők több, mint 28 százaléka, vagyis hetvenen 0,5–10 hektáros területet igényeltek, illetve 0,5–80 hektárnyi területet az igénylők 88,26 százaléka igényelt. Az igénylőknek csupán 5,67 százaléka, vagyis 14 termelő jogosult 120 hektárnál nagyobb terület bérlésére – mondta Vitković.

– Az állattenyésztők október 31-éig nyújthatják be azokat a dokumentumokat, amelyek az állami földterületek bérlésekor előnyjogokat biztosítanak, és arra kérünk mindenkit, hogy mielőtt lezárnák a borítékot és az iktatón keresztül eljuttatnák hozzánk, jöjjenek fel a városháza második emeletén lévő 200-as irodába, és ellenőriztessék le, hogy minden szükséges dokumentumot mellékeltek-e – tanácsolta mindenkinek a titkár, aki azt is elmondta, hogy a pályázóknak figyelembe kell venniük azt is, hogy egy-egy termelő csak akkor jogosult pályázni, amennyiben a gazdaságát legalább egy éve bejegyezték. A szükséges dokumentumok listáját a termelők megtalálhatják Szabadka Város hivatalos weboldalán, a www.subotica.rs oldalon is.