2024. március 29., péntek

Kevesebb a vásárló a Tejpiacon

A Lidl megnyitása óta csökkent a piaci árusok forgalma
Láthatóan kevesebb a vásárló a Tejpiacon (Fotó: Patyi Szilárd)

Láthatóan kevesebb a vásárló a Tejpiacon (Fotó: Patyi Szilárd)

Múlt csütörtökön országszerte 12 városban 16 Lidl üzlet nyílt meg. Az üzletlánc Szabadkán is képviselteti magát a Pap Pál utca és a Szegedi út sarkán egy üzlettel, amely rendkívül olcsó áraival keltett nagy érdeklődést. Főleg a csirke és a banán iránt volt nagy a kereslet. Az üzletlánc megjelenésének azonban a Tejpiac árusai nem örülnek, akiknek most egy újabb konkurenciával kell szembenézniük. A héten kilátogattunk a Tejpiacra, és arról kérdeztük az árusokat, hogy a Lidl megnyitása óta hogyan alakul a forgalmuk.

Tari Gizella (Fotó: Patyi Szilárd)

Tari Gizella (Fotó: Patyi Szilárd)

Az árak egyébként a Tejpiacon nem sokat változtak a legutóbbi látogatásunk óta. A tojás 9 és 14 dinár között mozog, az egész csirke kilója 240–250 dinár, a banán kilója minőségtől függően 80–100 dinár, almát 20 és 50 dinár közötti áron, krumplit pedig 30–50 dinárért lehet venni. A közelgő halloweenre és halottak napjára való tekintettel már itt-ott látni faragni való tököt, és a virágárusok száma is gyarapodik. Vásárlók azonban láthatóan kevesebben vannak. Mindössze talán a csirkeárusoknál látni a megszokott forgalmat.

A csirkeárusoknál továbbra is sok a vásárló (Fotó: Patyi Szilárd)

A csirkeárusoknál továbbra is sok a vásárló (Fotó: Patyi Szilárd)

– A megnyitáskor és az azt követő egy-két napban vettük észre, hogy kevesebben vették a csirkét, de azóta megint jó a forgalom. Korábban is tapasztaltuk, amikor más üzletláncok nyitottak nálunk üzletet, hogy a megnyitást követő napokban csökken a forgalom. Vásárlóink azt mondják, hogy a piaci csirke jobb minőségű és méretesebb az üzletláncokban kapható csirkéknél. A mi csirkéinknél ügyelünk arra, hogy mindig tiszta legyen alattuk az alom, valamint tiszta búzát, árpát és kukoricát darálunk nekik – mondta Tari Gizella csirkeárus.

A gyümölcsárusokkal elbeszélgetve azonban már sokkal több panaszt hallhattunk a csökkenő forgalomra.

Danics Vilmos (Fotó: Patyi Szilárd)

Danics Vilmos (Fotó: Patyi Szilárd)

– Múlt csütörtök óta nincs piac. Eddig se volt valami fényes a forgalom, de a Lidl megnyitása óta semmit nem lehet eladni. Krumplitól, töktől kezdve a répáig és az almáig mindent árulok, de semmire sem jönnek a vásárlók. Látni, hogy kevesebben vannak a piacon, de azok is, akik kijönnek, csak átsétálnak az asztalok között és nem vesznek semmit – panaszkodott az egyik eladó.

Kevesebb a vevő a gyümölcsárus asztalánál (Fotó: Patyi Szilárd)

Kevesebb a vevő a gyümölcsárus asztalánál (Fotó: Patyi Szilárd)

– Érezhetően kisebb a forgalom a Lidl megnyitása óta. Csak végig kell nézni a piacon. Korábban soha nem voltak ilyen kevesen. Ez a legközelebbi piac a Lidlhez, így kevesebb a vásárló, és az olcsó árak is csábítják az embereket. Az ottani áru minőségéről nem tudok nyilatkozni, mert én nem jártam az üzletben. Korábban is nyíltak nagy üzletek a városban, de akkor ezt nem vettük észre a forgalmon, úgy mint most. A vásárlóim azt mondják, hogy a Lidlben most két kiló krumpli hatvan dinár, itt a piacon egy kiló kerül ennyibe – vázolta a helyzetet Danics Vilmos termelő, piaci eladó.