2024. március 29., péntek
ÓBECSE

Vegyes vállalkozással a korszerű közvilágításig

Köz- és magántulajdonú vegyes vállalkozással fog közvilágítást korszerűsíteni a község területén az óbecsei önkormányzat, nemrég érkezett meg Óbecsére a szerb kormány illetékes bizottságának a jóváhagyása a vállalat megalapítására.

Ezek az új parki kandeláberek már többször váltak vandálok célpontjává (Fotó: Fehér Rózsa)

Ezek az új parki kandeláberek már többször váltak vandálok célpontjává (Fotó: Fehér Rózsa)

Dragan Tošić polgármester szerint a 2,2 millió eurós beruházás az óbecsei adófizetőknek egy fillérjével se kerül többe annál, mint amennyit ez idáig a közvilágításra költöttek a községi költségvetésből, a beruházó pedig profitként a megtakarítás összegét teheti majd zsebre. Az önkormányzat partnere csaknem 4500 hagyományos izzót cserél majd energiatakarékos LED-ekre és fémhalogén lámpákra, lecserél 114 villanyoszlopot és 104 kandelábert, valamint pótolja a villanyoszlopok hiányzó izzóit is. Úgy is lehet majd takarékoskodni az energiatakarékos LED-izzókkal, ha 22 óra és 6 óra között csupán fél teljesítménnyel működnek. A szakértők becslése szerint ezekkel a változásokkal havonta akár 1500 euró is megspórolható.

A vegyes vállalkozás létrehozásához szükséges partnert az óbecsei önkormányzat közbeszerzési pályázattal keresi, amit várhatóan novemberben írnak ki. A pályázat nyertesére hárul a közvilágítás korszerűsítése mellett a karbantartás is a következő tíz évben, és a kiégett izzókat 48 órán belül kell lecserélnie. A vandálok kereszttüzébe gyakran kerülő közvilágítást az önkormányzat a község egész területén kiépített videofelügyelettel szeretné megóvni a rongálástól, a pénzt erre pedig pályázaton szeretnék megszerezni.