2024. április 23., kedd
NAGYBECSKEREK

Új ablakok a székesegyházon

Lecserélték a torony bádog fedését, tatarozták a templom homlokzati részét

A befejező szakaszába érkezett a nagybecskereki székesegyház felújítása és a bánáti hívek is készülődnek a főtemplomuk 150 éves jubileumának a megünneplésére. Kedden új kereszt került a templom tornyára, ma pedig a mesterek beszerelték az új ablakokat.
A székesegyház felújítási munkálatainak a leglátványosabb része az új kereszt felemelése volt.

Ma felkerültek az új ablakok a toronyba (Fotó: Kecskés István)

Ma felkerültek az új ablakok a toronyba (Fotó: Kecskés István)

– A templomot 1868. november 24-én áldották meg, amely akkor nem is volt teljesen belülről kidíszítve. De az épület, a torony, a tetőszerkezet belső része, a padok, már mind kész volt. Most méltó ünnepséget szeretnénk tartani. Az előkészületek már tavaly megkezdődtek, a tervrajzok elkészítésével. Nyilvánvaló volt, hogy a templom tornya javításra szorul. Ez építészetileg nagy kihívás volt. Nem annyira az anyagnak a rossz állapota miatt, hanem az állványozás, illetve a magasság miatt. A torony 50,5 méter magas, azon van a keresztalma, amely 1,2 méteres, a kereszt nagysága pedig 2,5 méter  – mondta Német László nagybecskereki megyés püspök.
A munkálatok egyik legnehezebb része a régi, mintegy kétszáz kilogramm súlyú, öntött vasból készült, rézlapocskákkal befedett keresztnek és a keresztalmának a leszerelése volt. A keresztet csak kettévágva bírták a mesterek leszerelni, így nem volt célszerű annak visszahelyezése. Helyette könnyebb anyagból készült, arany lapocskákkal beborított, új kereszt került fel a templom tornyára. Felszerelése 2018. október 16-án megtörtént.

Lecserélték a torony bádog fedését, tatarozták a templom homlokzati részét. Hátravan még a kilátó rendbe hozása, és tervben van a toronyóra digitalizálása is.

– Levetettük az egész bádogtetőt és új réz bádogot rakattunk fel, amely most remélem, hogy hosszú időre védeni fogja a toronynak az állagát. Nagyon szerencsés – és meg kell dicsérnem az előző mestereket –, hogy fantasztikus munkát végeztek. Nagyon jó a fenti anyag, és a fa minősége is. Tehát a különböző gerendák, a deszkázat, minden nagyon jó állapotban volt. Sokkal rosszabb állapotban voltak viszont az ablakok. A toronyban nyolc ablak van. Ezeket az ablakokat kivetettük, és helyettük alumíniumból készült, hálóval fedett ablakokat tesznek a mesterek – ismertette Német László.

A mesterek már elkezdték az állványzat legfölsőbb részének a lebontását. A tervek szerint november elsejére befejeződnek a munkálatok. Közben a bánáti katolikus hívek is készülődnek a nagy jubileum megünneplésére.

– A lelki programok abból állnak, hogy – most már huzamosabb ideje – az atyáink, a plébánosaink a plébániákon elmondják, hogy ezt a nagy ünnepet itt  tartják majd meg. Még fontosabb azonban az, hogy magyarul és szlávul három-háromnapos előkészületi lelki napokat tartunk itt a székesegyházban, november közepén. Azért, hogy vallási értelemben is ünnepi hangulatot teremtsünk, hallottuk a főpásztortól.

A 150 éves jubileum megünneplésének a központi rendezvénye a november 24-én, 11 órai kezdettel bemutatott hálaadó szentmise lesz, melyre szerbiai püspököket és a Szentszék belgrádi nagykövetét is meghívták.