2024. április 16., kedd

Eső kellene a szántáshoz, a vetéshez

Ada községben jól termett a kukorica, a napraforgó és többnyire a szója is

A szója betakarítása befejeződött, a kukoricáé és a napraforgóé a végéhez közeledik Ada község határában, ahol mindhárom növényi kultúra jól termett. A szárazság miatt azonban a cukorrépánál a gyökérrothadás, a nemrég kikelt repcénél a nedvességet kereső rovarok levélrágása okoz kárt. A szárazság hátráltatja az őszi földmunkálatokat, köztük a magágy előkészítését és a gabona vetését is.

Csúzdi István (Csincsik Zsolt felvétele)

Csúzdi István (Csincsik Zsolt felvétele)

– Az adai határban a kukorica és a napraforgó betakarítása a végéhez közeledik, mintegy kilencven százalékát már learatták a termelők. A kukorica egy része morzsolt állapotban került a raktárba, nagyobb része pedig csövesen a góréba. A hozamok meglepően jók, országos szinten is. Az adai határban holdanként hat tonna körül alakul a szemtermés – mondta el Csúzdi István mezőgazdasági termelő, Ada község tanácsának mezőgazdasági ügyekkel megbízott tagja.

– Az időjárás áprilisban nagyon száraz volt, és csapadékmentes, viszont az aratás előtt nagy mennyiségű csapadék hullott, ami a kukoricára és a kapásokra kedvező volt. Talán a cukorrépára nem kellett volna annyi csapadék. A napraforgó hozama szintén elég jó, holdanként huszonkét és huszonhat mázsa között van. Megjegyezem, hogy egyes termelők a búza után másodvetésben próbálkoztak napraforgó-termesztéssel. Biztosították a teljes agrotechnikát, és holdanként tizennégy–tizenhat mázsa másodvetésű napraforgót takaríthattak be, ami jó hozamnak számít a másodvetés esetében. A termelőknek kedvezett az időjárás, mert öntözés nélkül is jó hozamokat értek el. Egykor tizenhat mázsa napraforgó holdanként jó termésnek számított. Mostanság ezt a mennyiséget az első vetésű napraforgónál jelentősen túlszárnyaljuk, de másodvetésnél ez nagyon jó termés – szögezte le a szakember, aki hozzátette, hogy a cukorrépánál viszont a száraz idő előidézte a gyökérrothadást.

Fotó: Gergely Árpád

Fotó: Gergely Árpád

– Bár az adai határban nem túl sok cukorrépa van, Vajdaság-szerte jelentkezik a probléma, amely bizony kárt és terméskiesést fog okozni. A digesztió valószínűleg jó lesz, de a hozamok a gyökérrothadás miatt valószínűleg csökkenni fognak. A nyári csapadék miatt jelentkezik a gyomosodás a cukorrépaföldeken, ami csúnya látvány, és bizonyos mértékben akadályozza a betakarítást is. A szója betakarítása befejeződött. A nedves nyár miatt a szójánál jó hozamokat könyvelhetünk el, holdanként tizenhat–tizennyolc, sőt húsz mázsát is. Viszont egyes parcellákon érdekes módon csak tizenkét–tizenhárom mázsás hozamok születtek. Ebben a vetés ideje játszott szerepet, ugyanis a korán vetett szója kisebb hozamot adott, a későbbi azonban nagyobbat. Az adai határban befejeződött a repce vetése, és már sokfelé kikelt. A szárazság miatt ugyanakkor a nedvesség után kutató kártevők lerágják a zöld leveleket, és károsítják a repcét. A kártevő rovarok ellen permetezéssel szinte lehetetlen védekezni, mert a permetezés után újra megjelennek – magyarázta a szakember.

Az őszi vetésnél gondot okoz a magágy előkészítése, mert a csapadékhiány miatt szinte lehetetlen bemunkálni a száraz és rögös földet. Csúzdi István szerint ez kihatással lesz a vetésterület nagyságára, mert ha a gazdák nem tudják megfelelően előkészíteni a talajt, akkor nem érdemes elvetni a gabonát, ugyanis a vetőmag a föld tetején nem kel ki.

– A földet egyszerűen nem lehet megművelni. Próbálkoztunk szántással, de olyan rögös lett a talaj, hogy nem tudjuk mivel bemunkálni. Próbálkoztunk tárcsázással is, ami a szója- és napraforgóföldön kivitelezhető, de a kukoricán, ahol nagy mennyiségű szármaradvány található, már nem. A magágy-előkészítés hagy kívánnivalót maga után a föltárcsázott földterületen, vagyis nem jó. Jobb lenne szántott területen vetni, de sajnos ahhoz kellene legalább huszonöt–harminc milliméternyi csapadék, ami lehetővé tenné a magágy megfelelő előkészítését, viszont jelenleg a kilátások olyanok, hogy sok csapadékra nem számíthatunk – közölte Csúzdi István.