2024. március 28., csütörtök
NEMZETI TANÁCSI VÁLASZTÁSOK 2018

„Összetartást és erőt kell mutatni”

Lakossági fórumot tartottak csütörtökön este Törökbecsén a nemzeti tanácsi választásokon induló Magyar Összefogás jelöltjei. Zséli Ágnes, Perpauer Attila, Molnár Attila és Teslić Zoran a Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesületben számolt be a Magyar Nemzeti Tanács működéséről és eredményeiről.

Zséli Ágnes, Perpauer Attila, Molnár Attila és Teslić Zoran Törökbecsén (Fotó: Fehér Rózsa)

Zséli Ágnes, Perpauer Attila, Molnár Attila és Teslić Zoran Törökbecsén (Fotó: Fehér Rózsa)

Hat éve működő iskolabusz-program, a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében játszótér és magyar sarok, a Rákóczi Szövetség helyi szervezetének a programjai és a magyar művelődési egyesület működése – Zséli Ágnes törökbecsei újságíró szerint a település magyarsága többek között ezeken a területeken is élvezhette az elmúlt négy évben az MNT támogatását. Perpauer Attila az oktatási bizottság elnökeként elsősorban az óvodai és általános iskolai fejlesztésekről beszélt, és arról is beszámolt, hogy az MNT három óvodaépület felújítását is tervezi. A diákutaztatási program, a tankönyvkiadás, a középiskolások szerb nyelvi programja és az egyetemisták támogatása mellett kiemelte a 2014-től működő fejlesztőpedagógiai programot is, amelynek Pető-módszeren alapuló rehabilitációs és fejlesztési része sok családnak nyújtott reményt és óriási segítséget.

Molnár Attila elmondása szerint az MNT minden programja az érintett intézmények és pedagógusok igényei és észrevételei alapján készül el, a tervek közül pedig a digitalizáció további fejlesztését emelte ki. „Tudom, bírom, akarom, megcsinálom” – Teslić Zoran e jelszó szerint dolgozik és tanít, szerinte ugyanis nagyon fontos a gyerekek hitét, önbizalmát, akaraterejét már kiskorukban fejleszteni. Ebben a szülők mellett nagy szerepe lehet a pedagógusoknak és a művelődési egyesületeknek, de a gyerekek közötti kötetlen barátkozásoknak is.

Ilia László, a Vajdasági Magyar Szövetség törökbecsei szervezetének az elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a nemzeti tanácsi választásokon nemcsak az MNT összetétele miatt fontos voksolni, hanem azért is, mert tömeges részvételével a vajdasági magyarság a magyar kormány felé is meg tudja mutatni összetartását és erejét.