2024. április 23., kedd

A zene csodálatos világa

Fennállásának 150. évfordulóját ünnepelte a szabadkai Zeneiskola
Sóti Szobonya Emőke és Saša Štulić fellépése

Sóti Szobonya Emőke és Saša Štulić fellépése

Csütörtökön este, a felújított Zsinagógában került sor a szabadkai Zeneiskola jubileumi koncertjére. A műsor folyamán fellépett Kinka Rita zongoraművész, Lévay Aksin Laura fuvolaművész, Saša Štulić operaénekes, Sóti Szobonya Emőke zongorakíséretével, valamint a Görög Sisters, azaz Görög Noémi és Görög Enikő egy zongoraduóval. A közönség egyebek közt Bach, Bartók Béla, Rossini, Donizetti és Ravel műveit hallhatta. A koncerten bemutatásra került az évforduló alkalmából készült szabadkai Zeneiskoláról szóló jubileumi kisfilm is.

A telt ház előtt zajló hangversenyen az egybegyűlteket Nyilas Mihály, a Tartományi Kormány alelnöke, tartományi oktatási titkár köszöntötte:

– A szabadkai Zeneiskola fennállásának 150. évfordulója nagy ünnep, de az is, hogy erről a jeles dátumról a szabadkai Zsinagógában emlékezhetünk meg, amely a budapesti után Európa második legnagyobb Zsinagógája és nemrég nyerte vissza régi fényét, Szerbia és Magyarország közös támogatásának köszönhetően. A szabadkai Zeneiskola a város gazdag kulturális életének egyik megkerülhetetlen intézménye. 1868 óta nagy fejlődésen ment keresztül, de már a kezdetektől fogva elhivatott igazgatók vezették, itt említeném Gaál Ferencet, Lányi Ernőt és az első szabadkai születésű igazgatót, Cvetko Manojlovićot. A pedagógusok mellett a diákok azok, akik megadják a Zeneiskola igazi identitását. Sokan közülük a pályájuk során kivételes művészeti teljesítményt érnek el, és ez is az iskola jelentőségéről tanúskodik – hangsúlyozta Nyilas Mihály.

A közönséget Bogdan Laban, Szabadka polgármestere is köszöntötte:

– Ez a jubileum nem csupán a Zeneiskola és a város, hanem az ország és a régió ünnepe is. A szabadkai Zeneiskola a legrégebbi zenei tanintézmény az országunkban, és az egyetlen, ahol szerb és magyar nyelven is folyik középfokú oktatás. A falai közt mindennap odaadó munka folyik, erről a hétköznapokon is meggyőződhetünk, a járókelők meg-megállnak, hogy hallgassák az iskolából kiszűrődő zenét – hallottuk Bogdan Labantól.

A rendezvényen Bunford Tivadar, Szabadka városi képviselő-testületének elnöke is ünnepi beszédet tartott:

– A szabadkai Zeneiskola kiemelt jelentőséggel bír a városunk számára. Ebben a többnemzetiségű környezetben különböző kultúrák gazdagítják egymást. A mai fellépők kitartó munkával széles körben elismert művészekké váltak. Nagy utat jártak be, de nagyon büszkék arra, hogy a tudásuk alapjait a szabadkai Zeneiskolában szerezték – mondta Bunford Tivadar.

Az egybegyűltekkel Dragana Nikolić, a szabadkai Zeneiskola igazgatója is megosztotta ünnepi gondolatait:

– A zene csodálatos világába kalauzolnak bennünket a Zeneiskola volt tanítványai, akik így tisztelegnek szeretett iskolájuk előtt. Nagy öröm számunkra, hogy ezt a koncertet a Zsinagógában tarthattuk meg. E hangverseny után is folytatódik majd a 150. évfordulót ünneplő rendezvénysorozatunk, a tanév végig több koncertre is sor kerül – emelte ki Dragana Nikolić.