2024. április 19., péntek
NOBEL- DÍJ

Újabb taggal bővült a Svéd Akadémia

Újabb taggal bővült pénteken és immár ismét 18 fővel működik a Svéd Akadémia, amelynek tevékenysége a közelmúltban olyannyira megbénult egy szexuális zaklatási botrány kezelése miatt, hogy - évtizedek óta első ízben - idén nem nevezett meg irodalmi Nobel-díjast.

Az új tag a Göteborgi Egyetem irodalomprofesszora, Mats Malm, aki az ősi skandináv nyelvek szakértője. Ebben a hónapban ő a harmadik új tag, aki csatlakozik a testülethez, amelyben immár a botrány nyomán megüresedett összes helyet sikerült betölteni.
A Svéd Akadémia idén nem ítélte oda az irodalmi Nobel-díjat, mert a botrány miatt megrendült a közbizalom iránta.
A tagokat korábban erősen megosztotta, hogy nem sikerült kizárniuk Katarina Frostensont, az akadémia egyik tagját, aki megszegte az összeférhetetlenség szabályait, mivel nem jelentette be, hogy férjével együtt társtulajdonosa egy olyan vállalkozásnak, amely korábban az akadémiától kapott pénzügyi forrásokat. Frostensont azóta már felszólította a testület a lemondásra.
Férjét, Jean-Claude Arnault kulturális menedzsert 18 nő vádolta meg szexuális zaklatással és erőszakkal. A közelmúltban egy svéd bíróság két év börtönbüntetést szabott ki Arnault-ra egy nő megerőszakolása miatt.
A Svéd Akadémia belső vizsgálata feltárta azt is, hogy Arnault 1996-tól hét alkalommal, még a díjazottak bejelentése előtt kiszivárogtatta a Nobel-díjasok nevét.
A közelmúltban a Nobel-alapítvány igazgatója kilátásba helyezte, hogy megvonhatják a testülettől az irodalmi Nobel-díj odaítélésnek a jogát, ha nem tesz további intézkedéseket a szexuális zaklatási és összeférhetetlenségi botrányban megcsorbult hírnevének helyreállítása érdekében.
Az akadémia szabályzatát már megváltoztatták, a tagság státusával kapcsolatos új szabályozást XVI. Károly Gusztáv svéd király is jóváhagyta. A tagok korábban életük végéig maradtak a testületben. Az új szabályzat lehetővé teszi, hogy az akadémia tagjai írásban lemondhassanak és elhagyhassák a testületet. Azokat a tagokat, akik két évig nem vesznek részt az akadémia munkájában, ugyancsak lemondottként kezelik.