2024. április 19., péntek

Bizonytalanság övezi az afganisztáni választásokat

Helmand tartományban képviselőjelöltet robbantottak föl a kormányellenes lázadók

Rendkívül veszélyes körülmények között lehet majd megválasztani az afgán parlament alsóházának 249 képviselőjét. A kormányellenes tálib lázadók támadásokkal fenyegetik a szavazóhelyiségeket, ám a szombaton esedékes voksolásig sem tétlenkednek: megfélemlítési céllal sorra hajtják végre merényleteiket, véres akcióikat. Szerdán felrobbantottak egy képviselőjelöltet is.     

Sorozatos támadásokkal igyekeznek minél nagyobb zűrzavart, bizonytalanságot és félelmet kelteni a tálibok Afganisztánban az október 20-án esedékes parlamenti és tartományi választások előtt. A kormány ellen az ezredforduló óta harcoló iszlamista szélsőségesek az utóbbi időben biztonsági ellenőrzőpontokat rohamoztak meg, de lecsaptak katonai táborokra is, megölve vagy megsebesítve az afgán biztonsági erők több tagját.

Szerdán pokolgépet robbantottak az ország déli részén található Helmand tartományban. A merényletben életét vesztette egy képviselőjelölt, néhányan pedig megsebesültek abban az irodában, ahol a detonáció történt. Október eleje óta már a második jelöltet gyilkolták meg a tartományban. Az országban eddig összesen tíz képviselőjelölttel végeztek a szélsőségesek. (A tálibok mellett az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet emberei is merényleteket követtek el, gyakran kampánygyűléseken.)

A félelemkeltésre törekvő tálibok azzal fenyegetőznek, hogy támadások sorozatát hajtják végre a szavazóhelyiségek ellen is. Ezzel lényegében a lakosságot akarják elrettenteni a részvételtől. A választást ugyanis törvénytelennek tartják.

Ezért egyéb módon is igyekeznek megakadályozni: tegnap például felszólították a diákokat és tanáraikat, hogy bojkottálják a voksolást. A tanintézeteknek pedig megüzenték: a tálibok célpontjává válhatnak, ha engedélyezik szavazóhely működését a területükön.

A választásokat három év késéssel tervezik megtartani többszöri halasztás után. Legutóbb a nyár derekán akarták lebonyolítani az egészet, ám akkor is biztonsági (és logisztikai) nehézségek adódtak, ami miatt minden átcsúszott október 20-ára.

A lázadók közben kitartóan fogadkoznak, hogy ezúttal is meghiúsítják a választást, amelyen a központi parlament alsóházának összetételéről is dönteni kell(ene). Ashraf Gáni államfő augusztusban megpróbálta lebeszélni a tálibokat a harc folytatásáról. Ám az ország nagy részét uraló lázadók visszautasították a három hónapra szóló tűzszüneti ajánlatát.

Részben azért, hogy látványos akcióikkal, túszejtésekkel és egyéb módon akadályozzák a parlamenti választás megszervezését. Számításuk lehet, hogy beválik, hiszen a jelenlegi helyzetben a voksolást sok helyen nem igazán lehet biztonságban lebonyolítani.

A tálibok leplezetlen célja, hogy erejüket felhasználva, ügyeskedéssel kerüljenek be a hatalomba, amelyet néhány évig ellenőriztek is. Egészen addig, amíg az Egyesült Államok vezette katonai szövetség 2001-ben ki nem bombázta őket onnan.

A megfutamított fanatikusok azonban fegyveres ellenállást szerveztek, amelyet a NATO-vezette nemzetközi biztonsági erő (ISAF) próbált letörni. Sikertelenül.

Az ISAF 2014 végén hivatalosan befejezte az afganisztáni misszióját, ám a kormányhadsereg és a rendőrség összesen 352 ezer tagja képtelen egyedül legyűrni a tálibokat. Még úgy is, hogy a munkájukat, illetve a kiképzésüket 14 000 külföldi, többségében amerikai katonai tanácsadó segíti. Igaz, a külső (elsősorban nyugati) közreműködéssel megalakított afgán kormány ellen küzdők sincsenek egyedül: Pakisztán támogatja őket.

A háború lehetséges befejezéséről mégis hajlandóak tárgyalni a tálibok. Kabul helyett azonban szívesebben egyezkednek Washingtonnal. Saját közlésük szerint már meg is kezdték a megbeszéléseket az Egyesült Államokkal a fegyveres konfliktus esetleges lezárásáról.

******

Lövöldözés a kandahári kormányzó hivatalában

Lövöldözés volt tegnap a dél-afganisztáni Kandahár tartomány kormányzójának hivatalában, ahol kicsivel korábban Scott Miller, az amerikai- és a NATO-erők afganisztáni parancsnoka tárgyalt. Abdul Razek tartományi rendőrfőnök és két amerikai katona megsebesült, Millert nem érte találat. (Forrás: Reuters)