2024. április 24., szerda

Koszovó a katonaság irányába lépked

Aleksandar Vučić a nemzetközi megállapodások megsértésére hívta fel a figyelmet

Koszovó megtette az első lépést katonasága megalakításának irányába. A Koszovói Képviselőház az első olvasást követően elfogadta azt a három törvénytervezetből álló törvénycsomagot, amely lehetővé teszi a katonaság megalakítását. Ehhez a kisebbségi, azaz a szerb nemzetiségű képviselők szavazatára is szükség volt. A parlament ezzel elfogadta a törvényeket, amelyek szükségesek a katonaság megalakításához, áll a Szerbiai Rádió és Televízió hírösszeállításában.

A szóban forgó törvények a Koszovói Biztonsági Erők fegyveres erőkké való átalakítását irányozzák elő, valamint előírják, hogy a katonaság Koszovó egész területén hatáskörrel rendelkezik majd. Most már csak az maradt hátra, hogy Koszovó államfője aláírja a törvényeket. Ezt esetleg akkor lehetne elodázni, ha a szerb nemzetiségű parlamenti képviselők kezdeményeznék a törvények alkotmányossági felülvizsgálatát. Az SZRTV értesülései szerint Koszovó alkotmánybírósága egy-egy felülvizsgálati kérelem mentén átlagban 45 nap alatt jár el. A Koszovói Biztonsági Erők pillanatnyilag kizárólag természeti katasztrófa esetén járhatnak el. Néhány hónappal ezelőttig a biztonsági erőknek több mint száz szerb nemzetiségű tagja volt, java részük azóta távozott.

Aleksandar Vulin, védelmi miniszter szerint az úgynevezett Koszovó állam úgynevezett katonaságot, azaz ál-katonaságot hozna létre. Egy ilyen alakulat elfogadhatatlan, nemcsak Szerbia, hanem a térség összes országa számára, hiszen veszélyezteti a stabilitást, értékelte Vulin, mondván, hogy mostantól a nemzetközi közösség térfelén pattog a labda, illene, ha utóbbi szavatolná az ENSZ Biztonsági Tanácsa 1244-es határozatának a tiszteletben tartását.

Valamivel később Aleksandar Vučić Matthew Palmer-el, az Amerikai Egyesült Államok külügyminiszterének európai és eurázsiai kérdésekkel megbízott helyettesével egyeztetett a fejlemények kapcsán. A tisztségét egyelőre megbízott státuszban ellátó Palmer kifejtette: az USA támogatja Koszovó abbéli igyekezetét, hogy a biztonsági erők katonasággá alakuljanak. Ugyanakkor ennek a tranzíciónak a befejezéséig hosszú időnek kell eltelnie, emelte ki Palmer, míg Vučić arra emlékeztette az államokbeli tisztségviselőt, hogy a Koszovói Katonaság megalakítása nem áll összhangban egyetlen nemzetközi dokumentummal: sem a kumanovói megállapodással, sem az 1244-es határozattal, de a brüsszeli megállapodással, vagy a NATO-megállapodásokkal sem. Utóbbiakban leszögezik, hogy Koszovóban a NATO erők és a koszovói szerbek vezetőinek beleegyezése nélkül a Koszovói Biztonsági Erők nem járhatnak el, tette hozzá Vučić.