2024. április 25., csütörtök

Önbizalom, bátorság, motiváció

A Magyar Nemzeti Tanács ösztöndíjprogramja ezekkel a tulajdonságokkal kívánja felruházni az egyetemre indulókat – Aláírták a szerződéseket az idei felhívás első körének nyertesei

Cselekvő és bátor nemzedéknek a tagjai azok a fiatalok, akik a középiskola elvégeztével itthon tanulnak tovább, és úgy határoznak, hogy a szülőföldön eresztenek gyökeret. A vajdasági magyar értelmiség jövőjének számítanak ők, fogalmazott Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke a mai ünnepélyes ösztöndíjszerződés-kötésen, melyen az első és felsőbb évfolyamok hallgatóival írtak alá szerződéseket az újvidéki Európa Kollégiumban.

Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

A Magyar Nemzeti Tanács ösztöndíjprogramja keretében most 287 hallgató köthetett szerződést, közülük 228-an elsőévesek, 59-en pedig demonstrátorok, az elsősök eligazodását is segítő idősebb hallgatók. A 228 elsőéves hallgató közül egyébként 178-an iratkoztak be valamelyik egyetemi karra, hatvanan pedig főiskolai képzést választottak maguknak. Az idén még újabb 250 hallgató részesülhet támogatásban az ösztöndíjpályázat második körében, illetve a Várady kiválósági ösztöndíjból, mely már a mesterfokozatú és doktori képzésben részt vevő egyetemistákra koncentrál. A program ezúttal is a magyar kormány Nemzetpolitikai Államtitkársága, valamint a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. közreműködésének köszönhetően valósulhatott meg.

A mai eseményen jelen voltak a Szabadkai Magyar Főkonzulátus, a Vajdasági Magyar Szövetség tisztségviselői, a Magyar Összefogás lista jelöltjei, továbbá felsőoktatási intézmények és a Magyar Nemzeti Tanács képviselői is. A Nemzetpolitikai Államtitkárságot Pirityiné Szabó Judit kapcsolattartási főosztályvezető képviselte.

Jerasz arra emlékeztetett, hogy az ösztöndíj-program 2011 óta tart, azóta szólít meg minden itthon továbbtanulni vágyó magyar fiatalt. A program, tette hozzá, voltaképpen már a középiskolában kezdetét veszi a harmadik osztályban, hiszen megszervezik a középiskolások tanulmányútját az egyetemi városba, megismertetik velük a felsőoktatás részleteit, de szerb nyelvi felzárkóztató képzést is tartanak. Az MNT célja az, hogy önbizalommal, bátorsággal, motivációval rendelkező fiataljaink legyenek, akiknek nem jelent majd akadályt a szerb nyelv vagy az anyagi gond, mutatott rá Jerasz. Felvételi felkészítő programot is szerveznek 14 tantárgyból a kezdetek megkönnyítése érdekében.

Zene, vers, néptánc, népmese – az ösztöndíjasok fellépései gazdagították az Európa Kollégiumban megtartott műsort. Az ünnepélyes szerződéskötés előtt szólítottuk meg Fleisz Zsoltot, aki a szabadkai Műszaki Főiskola elsőéves hallgatója lett, s aki a sajtó képviselőinek nyilatkozva elmondta, hogy az ismerőseitől hallott az MNT nyújtotta lehetőségekről. A sikeres pályázást követően most biztos benne, hogy jól fog jönni a pénz a különféle kellékeknek, vagy a mindennapi ebédnek a finanszírozására a szemeszterek ideje alatt. Szerinte jó esélye lesz majd arra, hogy a tanulmányok befejeztével itthon munkát is kapjon, nem szeretne külföldre menni, mert a barátai és ismerősei is itthon vannak. A temerini Vojvodić Valentina demonstrátori ösztöndíjat nyert ismét. Az Újvidéki Egyetem Orvostudományi Karának harmadéves hallgatója. Azt mondta, a pénzből eltartja magát, nem kell a szüleihez fordulnia, s ez sokat jelent számára. Ő is itthon szeretne boldogulni, nem szívesen hagyná el az országot. Azt mondja, a gyerekkori emlékektől kezdve a családig minden ideköti, itt keres majd munkát az orvosi  diplomájával.