2024. április 17., szerda

Ne szemetelj!

Baráti társaság szedte össze a szemetet a Tisza-parti erdőben

Nem újdonság, hogy a zentai Tisza-parti strand és erdő tele van szeméttel. Bár a strandon van kihelyezett szemetes, az arra járók közül nem mindenki használja. Az erdőben nincs egyetlen szemetes sem, az arra járók tehát vagy szemetelnek, vagy kénytelenek mindent a táskájukban cipelni.

A társaság többzsáknyi szeméttől tisztította meg a dokkot és az erdőt (Gruik Zsuzsa felvétele)

A társaság többzsáknyi szeméttől tisztította meg a dokkot és az erdőt (Gruik Zsuzsa felvétele)

Egy zentai baráti társaság megelégelte a helyzetet, és a szombat délelőttjüket arra szánták, hogy megtisztítsák a területet. A szemétszedő akció ötletgazdája Domány Szilveszter volt, aki elmondta, hogy mivel az esemény spontán módon szerveződött, mindössze hatan vettek részt rajta, de annak nagyon örültek, hogy az éppen ott horgászó pecások is csatlakoztak hozzájuk szemetet szedni.

– Mindenfelé vannak szemetelők, de a környezetért mindig azok a felelősek, akik az adott területen élnek. A Tisza-parti erdőben ugyan nem lakik senki, de sajnos nagyon sok a szemét. Ez annak is tulajdonítható, hogy áradáskor rengeteg szemetet hord a folyó, ami a part menti bokrokban és fákban fennakad, és felhalmozódik.

Szép Hedvig azért vett részt a szemétszedésben, mert fontosnak tartja a környezet védelmét.

– Nem jó az élővilágnak, ha a hungarocell részecskéi belekerülnek a vízbe vagy az iszapba, és a festékanyagok is nagyon mérgezőek. Esztétikailag is az a jó, ha szép a környezetünk. Zentaiak vagyunk, szeretünk errefelé csónakázni, biciklizni, fáj a szívünk, ha ennyi szemetet kell látnunk. Szerintem sokan vannak, akik tudatosan élnek, de így is sok a szemét, és nem mindet a Tisza hordja ide a dokkhoz. Rengeteg a csikk, a műanyag pohár, a sörösdoboz, ezek nyilván nem a folyóval jöttek. Szemetesből csak kettő van, harminc métert kellene sétálni a partról, de erre nem mindenki hajlandó. Jó lenne még néhány szemetes, közelebb a parthoz, hogy biztos szem előtt legyen.

Gere Kovács Judit azt emelte ki, hogy az egészségünk szempontjából sem mindegy, hogyan bánunk a környezetünkkel, mit teszünk a szemetünkkel, hiszen minden, ami a Tiszába kerül, előbb-utóbb belekerül az ivóvízbe. Ennek ellenére sokan nem törődnek a környezettel.

– Fél óra alatt három zsák szemetet szedtünk össze a dokkon, azután a többiek után mentünk az erdőbe. A csikkeket lazán eldobálja bárki, arra senki nem gondol, hogy az is ugyanolyan szemét, mint a többi.

A lányok azt is elmondták, szerintük oktatással lehetne a szemléleten változtatni. A gyerekek szemléletformálása megkezdődhetne a családban, az iskolában, illetve szükség lenne több szemetesre és a hulladék szelektív gyűjtésére is. Véleményük szerint az is segítene, ha pénzbírsággal büntetnék a szemetelőket.

A Tisza-parti erdő és a dokk megtisztítása során a hatfős csapat több zsák szemetet szedett össze. Tervezik, hogy máskor is szerveznek hasonló akciót, ezúttal szerették volna nagyobb nyilvánosság előtt meghirdetni az akciót, de minden hasonló esemény megszervezése bejelentéshez kötött. Ez pedig hátráltatja őket abban, hogy a baráti társaságnál nagyobb tömeget szólítsanak meg.