2024. április 24., szerda

Műhely a fogyatékkal élőknek

A Munkával a felzárkóztatásig programnak köszönhetően 12 fogyatékkal élő felnőtt az Edvard Kardelj utcában található brikettező műhelyben dolgozhat. A projekt a Societes regionális tervezet részeként valósul meg a szerbiai Caritas segítségével, melyet az Európai Unió finanszíroz. A szerbiai Caritas öt város civil szervezetének kezdeményezését támogatta, közöttük a szabadkai ZaJedno Egyesületet is, melynek célja a fogyatékkal élő személyek szociális felzárkóztatása és a megfelelő munkakörülmények megteremtése a számukra.

Vesna Gavrić, a program koordinátora a projekt csütörtöki tájékoztatóján elmondta, hogy már négy éve elkezdték a tervezet megvalósítását, az évek alatt beszerezték a szükséges felszereléseket és berendezéseket.

– A munkaközpontban jelenleg 8 felnőtt képzése zajlik. Terveink szerint összesen 12 fogyatékkal élő személyt kapcsolnánk be a programba. Tudni kell, hogy a műhely nem olyan vállalkozási forma, amely hivatalosan alkalmazhatja őket, hanem szociális védelmet és munkaterápiát nyújt nekik. Amennyiben piacra dobható árucikkeket készítenek, akkor annak értékesítéséből tudunk nekik juttatásokat biztosítani zsebpénz formájában. Reményeink szerint a munkaműhely hamarosan önfenntartó lesz – nyilatkozta a koordinátor.

– A felzárkóztatási program azért fontos, hogy ezek a személyek ne érezzék magukat kirekesztve, és hogy ne legyenek passzív polgárai városunknak. Tudatosodnia kell az emberekben, hogy a műhelyekben készült termékeket fogyatékkal élők készítették, azért fontos ezeket a briketteket megvásárolni, mert az abból származó bevételt saját juttatásaikra és az üzem költségeire fordítják majd – mondta a projektismertetőn Ilija Đukanović, a városi tanács egészségüggyel és szociális kérdésekkel megbízott tagja, majd hozzátette, hogy a városi önkormányzat pályázaton keresztül is támogatja a kezdeményezést.

Sípos Csilla fogyatékkal élő elsőként vett részt a műhely képzésén.

– Szerintem nagyon hasznos dolog, hogy a műhelyben dolgozhatunk. Többet ér, mint otthon a tévé előtt ülni. Hiszem, hogy nagy érdeklődés lesz a brikettjeink iránt, mert jóval olcsóbbak mint máshol – mesélte lelkesen.